Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Mehmet Eyüp Yardımcı

Mehmet Eyüp Yardımcı

Yazar

Paranın saltanatı

20 Kasım Pazar günü Katar-Ekvador arasında gerçekleşecek maç ile başlayacak 22. kez düzenlenecek olan ve "sadece paranın kudreti ile alınmış ve oynatılmayı bekleyen Dünya Kupası" turnuvasına hazır mısınız?

-92 yıllık tarihinde 79 ülke bu turnuvada boy göstermiş.

-Klasman liderliğinde 237 puanla Brezilya birinci sırada bulunurken, 237 puanla Almanya ikinci, 156 puanla İtalya üçüncü sırada takip ediyor.

-2022 FIFA Dünya Kupası''na katılan millî takımlar ve oyuncuların değerleri incelendiğinde 1 milyar 290 milyon Euro ile İngiltere birinci sırada, 1.060 milyar ile Fransa ikinci, 1.010  milyar ile Brezilya üçüncü.

Yani şöyle bir baktığınızda ekonomik anlamda sıkıntı yaşayan birçok ülkenin refaha kavuşmasını sağlayacak rakamlar ama o ülkenin insanları da bu rüyayı seyredecekler, ekonomik sıkıntıları bir kenara bırakarak.

Katar''daki organizasyon daha başlamadan birçok konuda tartışılmaya başlandı, mesela;

Dünyanın en kanlı Dünya Kupası unvanını alarak (Katar''ın kupa için yaptığı hazırlıklarda 6 bin 500 işçi yaşamını yitirdi.) gibi…

Beklenen seyirci akını gerçekleşmediği için komşu ülkelerden günlük ücret karşılığı "taraftar" kiralanması gibi…

İngiltere medyasında yer bulan haberlerde bir dönem FIFA Başkan Yardımcısı olan Katarlı Muhammed Bin Hammam''ın yoğun lobi faaliyetlerinde bulunarak Afrika, Orta Amerika ile Okyanusya''dan çeşitli kişilere 3 milyon Euro rüşvet verildiği gibi…

Zinedine Zidane, Alex Ferguson, Ronald de Boer, Pep Guardiola gibi ünlü isimlerin gösterecekleri desteğe karşılık ücret ödenmesi gibi…

"Dünya Kupası organizasyonu oylaması öncesinde Katar, Barcelona FC ile beş yıl boyunca 150 milyon Euro değerinde bir sponsorluk anlaşması yaptığını duyurdu. Dönemin Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy''nin favori kulübü Paris Saint Germain''e yaklaşık 500 milyon Euro aktardı. Almanya''nın oyunu almak için dönemin Cumhurbaşkanı Christian Wulff''a Dünya Kupası için altyapı ihalelerinin Alman firmalarına verileceği sözü verildi. Katar kökenli yayın kuruluşu El-Cezire, Avrupa''daki bazı futbol müsabakalarının yayın haklarını satın aldı. Katar, hava kuvvetlerinin yenilenmesinin bir parçası olarak satın almak üzere Fransız yapımı savaş uçaklarını test etmeye başlayacağını duyurdu. Arap dünyasının desteğini de "ilk kez bir Arap ülkesinde" gerçekleşeceği gerekçesiyle yanında buldu. Bir de söz verdi: Ev sahipliğini alırsa Dünya Kupası''nın bitişinden sonra stadyumları sökerek gelişmekte olan ülkelere bağışlayacaktı.

Nihayet Aralık 2010''da 2022 Dünya Kupası''nın ev sahibi olarak ilan edildi. Hızla işi koyuldu. Altyapıya 200 milyar ABD doları yatırımla şimdiye kadarki en pahalı spor etkinliğini yapar hale geldi.*"

Bugün 86 yaşında olan eski FIFA Başkanı Sepp Blatter (17 yıl boyunca FIFA başkanlığı yapan Blatter, 2015''te eski UEFA Başkanı Michel Platini''ye yaklaşık 2,2 milyon dolar parayı yasa dışı yollardan transfer ettiği iddialarının ardından istifa etmişti.) yaptığı açıklamada;

"2022 Dünya Kupası''nın ev sahipliğini Katar''a verme kararının ''bir hata olduğunu'' " söylemiş

Endüstriyel futbol denilen olgunun en kirli teşkilatı haline gelmiş bir kurumun, adı rezilliklerle anılmış eski başkanının bu açıklaması futbolu temizler mi? Her şeyin düzelmesine sebep olur mu?

Tabii ki HAYIR, atı alan Üsküdar''ı değil ta KATAR''ı geçmiş. Futbol, paranın saltanı altında dibe vurmuştur. Dibe vurmada gelinen son noktalardan birisi de bu organizasyonda 137 futbolcunun doğduğu ülkeden farklı bir ülke için mücadele edecek olması.

Kiralık taraftarlar için çok da fark edecek bir mevzu değil, geride kalan azınlık futbolseverler için 1 aylık çile günleri başlıyor…

....

*Halk Tv Mustafa Kemal Erdemol''un yazısından…

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları