Pandemide mükemmeliyetçi annelere öneriler

Kovid pandemisinin yol açtığı aşırı kaygı ve belirsizlik bir yana, online eğitim süreci ve ofisin eve taşınması büyük çoğunlukla anneleri ve çocukları etkiledi. Uzman Psikolog Cansu İvecen ile mükemmeliyetçi annelere özel tavsiyeleri konuştuk. Sözü Cansu İvecen'e bırakıyorum:

 

Mükemmeliyetçi annelerde yol açtığı sorunlar

 

Tükenmişlik

 

Ev işleri, çocuk bakımı ve kimi annelerin var olan işlerinin sürüyor olması, bu dönem içerisinde her şeye yetebilme anlamında zaman zaman zorlanma ve beraberinde tükenmişlik haline neden olabilir.

 

Aile içi problemlerin artışı

 

Ev içerisinde annenin kendi ve diğer bireylere karşı beklentilerinin yüksek olması ve bu beklentilerin karşılanamaması aile içi problemlerin artmasına neden olabilir. Çocuğa yaklaşım noktasında oluşan fikir farklılıklarında ya da ev içi düzen konusunda mükemmeliyetçi annenin eşini kontrol altında tutma isteği çatışmalara ve huzursuzluklara neden olmaktadır.

 

İş yerindeki problemlerin artışı

 

Bu tür yapıya sahip anneler işyerinde de benzeri şekilde kendi işlerini kusursuz yapma çabasına girebilmektedir. Ev içerisinde bu problemlerin devam etmesi kişinin duygusal olarak kendini çökkün hissetmesine, dikkat ve konsantrasyon zorluğu yaşamasına neden olabilmektedir. Bu durum işe olan verimi etkileyebilmekte korktukları sonuçla tekrar karşılaşmasını sağlamaktadır.

 

Öfke problemleri

 

Aile içerisinde bir takım şeylerin yolunda gitmediği düşüncesi genel aile içi iletişimi etkileyerek kişilerin birbirlerine öfke duymalarına ve bu duygu ile başa çıkamadıkları durumlarda birbirlerine yansıtarak psikolojik olarak zarar görmelerine neden olmaktadır.

 

Mükemmeliyetçi annelere öneriler

 

*             Çocuğunuzun yaşına ve gelişimine uygun olarak ve her çocuğu kendi özelinde değerlendirerek yaklaşın.

*             Çocuğunuzun zayıf olarak gördüğünüz yanları kadar güçlü yanları bulunmaktadır. Bu yanlarını keşfederek gelişimine destek olun.

*             Çocuğunuzun kendi kapasitesine ve gelişimine uygun olarak diğer çocuklar ya da kendi çocukluğunuz ile kıyaslamaya başvurmadan ilk adımda başarabileceği küçük hedefler koyun.

*             Sizin beklentinize uygun davranmadığı zamanlarda olumsuz söylemler ve davranışlardan kaçının.

*             Çocuklar hata yaparak ve bu hata ile ebeveynlerinin doğru rehberliği ile öğrenmektedirler. Her zaman doğru ve mükemmel davranması beklenilmemelidir. Yeterince iyi yapamadığını düşündüğünüz bir konu ile ilgili tekrar denemesi yönünde cesaretlendirin.

*             Çocuğun davranışı sonucunda sizin beklentinize uymayan bir takım sonuçlar elde etmiş olabilirsiniz. Ancak sonuçtan daha ziyade süreçte gösterdiği çabayı takdir ederek teşvik edin.

*             Çocuklarınızın yeterince iyi yapamadığı durumlar ile ilgili onların yerine bir takım şeyleri yapmak yerine fırsat tanıyın. Bu fırsat esnasında yine başarabileceği, onun düzeyine uygun sorumluluklar belirleyin.

*             Çocuğunuzun beklentinize uymayan davranışlarında onu cezalandırmak yerine bu davranışının altında yatan ihtiyaç ne olabilir bunu sorgulayın.

*             Farkında olarak ya da olmayarak çocuk üzerinden gerçekleşen başarı, mükemmel olma gibi beklentilerinizin yetişkin olarak sizdeki karşılığının ne olduğunu düşünün. Zorlandığınız anlarda ve durumlarda kendi bedeninizi tarayarak neler olup bittiğini fark ederek duygularınızı düzene sokmak için mola verin.

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları