'Pakistan İran sınırında her an her şey olabilir' Türkiye'nin yanı başında savaş sesleri

'Pakistan İran sınırında her an her şey olabilir' Türkiye'nin yanı başında savaş sesleri
Pakistan, İran'ın Pakistan topraklarına attığı füzenin yanıtını bugün beklenenin üzerinde bir hızla verdi. Türkiye'ye çok yakın bir bölgede yaşanan gerginliği dış haberler uzmanı Ardan Zentürk değerlendirdi.

İran'ın geçtiğimiz günlerde Pakistan’da militan grup Ceyş el-Adl'a ait olduğunu söylediği bazı hedefleri vurmasının ardından bugün Pakistan İran'a misillemede bulundu.

Bölgeyi yakından takip eden Ardan Zentürk bölgedeki hareketlenmeyi hem İran-Pakistan ilişkileri hem de Türkiye açısından değerlendirdi.

Pakistan'ın yaptığı saldırının tarihi bir gün sayılabileceğini belirten Ardan Zentürk 1980- 1988 arasında gerçekleşen Irak İran savaşından bu yana İran'ın ilk kez kendi topraklarında başka bir ülkenin
bombalarının patladığını izlediğini söyledi.

Pakistan ordusu dünyanın en güçlü ordularından biri olduğunu hatırlatan Ardan Zentürk nükleer bir kapasitesi de bulunan Pakistan ordusunun İran gibi bir devletin ordusuyla baş etmesi için herhangi bir ittifaka ihtiyaç duymayacağını, İran'ı İran'ın başına geçirebilecek güçte olduğunu vurguladı.

Zentürk hatta Pakistan ordusunun dünya sıralamasında Türk ordusunun daha önünde olduğunu söyledi.

Ardan Zentürk yaptığı değerlendirmede böyle bir güçteki Pakistan'a "Senin Belucistan bölgesindeki Beluci ayrılıkçılar, benim İran'ın Sistan Belucistan eyaletinde ayrılıkçı terör estiriyorlar, sen onları koruyorsun. Ben sana sabahtan iki tane roket yollayım" denilemeyeceği yorumunda bulundu.

İran saldırısı sonucunda 2 çocuğun ölmesinin ardından Pakistan'ın İran'a "Bakın bu işin sonu iyi olmaz, mutlaka hesabı sorulur, belanı bulursun" anlamına gelen notalar verdiğini anlattı.

ELLERİNİ KOLLARINI SALLAYARAK İRAN'A GİRDİLER

Üstlerinden Havalanan Pakistan hava kuvvetlerine ait savaş uçaklarının bugün İran hava sahasına ellerini kollarını sallaya sallaya girdiğini, yine sınırdaki Pakistan roket topçuları ellerini kollarını sallaya sallaya düğmelere bastığını aktaran Zentürk .Pakistan'ın İran sınırında bulunan ve Pakistan'a karşı Beluci ayaklanmasını yürüten Beluci Kurtuluş Ordusu kamplarını bombaladığını aktardı.

Zentürk bölgedeki durumu özetlerken İran'ın Pakistan'ın Belucistan bölgesini İran'a karşı Beluci ayrılıkçı hareketi yürüten Adalet Ordusu mensuplarını vurmak için hareket etiğini, İran'da bulunan Pakistan'a karşı Beluci ayrılıkçı hareketini de Pakistan'ın vurduğunu dile getirdi.

Zentürk bugüne kadar Türkiye ile dalaşan, Suriye ile dalaşan Irak ile dalaşan İran'ın bugün Pakistan'dan bir yanıt aldığını söyledi.

Zentürk Pakistan Dışişleri Bakanı Halil Abbas Jilanı'nin İranlı mevkidaşı Hüseyin Emirabdullahiyan'ı
telefonla aradığını "İran güçlerinin Pakistan topraklarına yaptığı saldırı yalnız egemenliğimizin ayaklar altına alması dışında uluslararası hukukun da vahim şekilde çiğnenmesidir. Saldırı İran Pakistan ilişkisi tamiri imkansız derin yara açtı." dediğini aktardı.

"HER AN HER ŞEY OLABİLİR"

Son olarak Pakistan-İran sınırındaki gerginlikte orduların hareketli olduğunu vurgulayan Zentürk her an her şeyin olabileceği konusunda uyardı. Zentürk Sistan-Belucistan bölgesinde İran'ın sünni ayaklanmaya her an hazır bir durumda olduğunu, eğer bir Sünni Beluci ayaklanması yaşanırsa bunun arkasındaki ülkelerin Pakistan ve Suudi Arabistan olabileceğini söyledi.

Zentürk Pakistan-İran ilişkisinin bu aşamada belki çok büyük bir askeri çatışma aşamasında olmasa da artık tarafların birbirlerini güvenemeyeceğini bir noktaya doğru savrulduğunu vurguladı.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.