Özel okul ücretlerinde zam hesaplaması değişti

Özel okul ücretlerinde zam hesaplaması değişti
MEB tarafından Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği’nde değişikliğe gidildi. MEB, özel okulların ücretlerinin bundan sonra nasıl hesaplanacağını açıkladı.

Selin TURŞAK/ KAMU SON HABER

Artan enflasyon ve peş peşe gelen zamlarla birlikte özel okul ücretleri de rekor seviyeye geldi. Özel okulların son iki yıldaki ücretleri her geçen gün arttı. Veliler dudak uçuklatan rakamlara tepki gösterirken Millî Eğitim Bakanlığı (MEB), konu ile ilgili yeni bir gelişmeye imza attı. MEB, 20 Mart 2012 tarihli ve 28239 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik’i yayımladı.

ZAM HESAPLAMASI DEĞİŞTİ

Yapılan değişiklikle özel okulların ücret artışlarının zam hesaplaması değişti. Yapılacak zam miktarı önceki yıllarda olduğu gibi ÜFE + TÜFE’nin toplamının ikiye bölünmesi ve çıkan rakamın üstüne en fazla yüzde 5 eklenmesiyle belirlenecek. Ayrıca okullar, kayıt ve nakil işlemlerinde zekâ testi ve benzeri uygulamaların sonuçlarına göre öğrenci seçimi yapamayacak.

KAYIT SÖZLEŞMESİNDE BELİRLENEN ÜCRET ÖNEMLİ

Bundan sonra okulların ara sınıflarının eğitim ücreti belirlenirken bir önceki eğitim öğretim yılında ilan edilen ücret, okulda devam eden öğrencilerin eğitim ücreti belirlenirken ise öğrenci kayıt sözleşmesinde belirlenen ücret dikkate alınacak ve bu ücretlere (bir önceki yılın ortalama Yurt içi ÜFE+bir önceki yılın ortalama TÜFE)/2+5 oranından fazla artış yapılamayacak.

ZEKA TESTİNE GÖRE ÖĞRENCİ ALINMAYACAK

Resmi Gazete’de yayımlanan ilana göre ayrıca bundan sonra okullar, kayıt ve nakil işlemlerinde zekâ testi ve benzeri uygulamaların sonuçlarına göre öğrenci seçimi yapamayacakları belirtildi. Özel okullarda tam gün eğitim öğretim yapılacak. İlçe, il veya ülke genelinde genel hayatı etkileyen salgın hastalık, doğal afet, elverişsiz hava koşulları gibi durumlarda kontenjan düzenlemeleri Bakanlıkça ayrıca belirlenebilecek. Özel öğretim kurslarında sınıf mevcutları 18 kursiyeri geçmeyecek şekilde düzenlenecek. Lise ve dengi okul öğrencileri hafta içi okul saatleri dışı ve hafta sonu da özel öğretim kurslarına devam edebilecek.

1-001.png

2-001.png

3-001.png

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.