Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Harun A. Altuntaş

Harun A. Altuntaş

Yazar

Ötekine Yer Açmak kitabı

Son günlerde İsveç Kiliseler Birliği (Svenska Kyrkan) Teologu (Tanrı bilimci) Jakob Wiren'in sözleri Hristiyan dünyasını karıştırdı. Teolog Wiren'in "Ötekine yer açmak" kitabında; Hz. Muhammed'i Hristiyanların da peygamber olarak kabul edebileceği ifade ediliyor.

Kitabın bir bölümünü İslamiyet'e ayıran Wiren, "Hz. Muhammed, tek tanrıyı savunduğu için Hristiyanlar da kendisinin peygamber olduğunu kabul edebilir" değerlendirmesinde bulunuyor.

Hz. İsa'dan sonraki yıllarda da peygamber geleceğine dair İncil'de bilgiler olduğunu anlatan Wiren'in, kitabında şunları kaydetti: "İsa'dan sonrada peygamber geldi. İncil'de bu tür bilgiler var. Hristiyanların Hz. Muhammed'i peygamber kabul etmeleri, Müslümanlara saygıyı artırır. Günümüzde Hristiyanların büyük bir bölümü Hz. Muhammed'den hoşlanmıyor. Nedeni ise kamuoyuna Müslümanlar aşırıcı ve itici gösteriliyor."

Wiren, kitabın tanıtım videosunu sosyal medya platformu Youtube'da da yayınladı. Kitabı yazma amacını da açıklayan Wiren, "Nasıl bir arada yaşayabiliriz? Farklı inançlardan insanlar gerçek kültürlerini başkalarına da nasıl açabilirler gibi birçok soruya, Hristiyan perspektifi bakışıyla cevap aradım" ifadesini kullanmış.

Aslında Teolog Jakob Wiren; Hristiyan dünyasında bu tip iddiaları ortaya atan ilk isim değil. Daha önce de Hollanda'nın önde gelen Protestan Papazı Dr.Slomp, Hz. Muhammed'in peygamberliğini kabul ettikleri konusunda itirafta bulunmuştu.

Rotterdam İslam Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Akgündüz, Hristiyanların Hz. Muhammed'in peygamberliğini kabul edip etmedikleriyle ilgili bir hatırasını naklederek 1984 yılında Avrupa'nın 114 kilisesinin toplanarak Hz. Muhammed'in peygamber olduğunu kabul ettiklerini aktarmıştı. Prof. Dr. Ahmet Akgündüz, sözü edilen olayı şu şekilde aktarmıştı:

"Hollanda'nın Kampen Protestan Universitesi'nde bir uluslararası sempozyuma katılmıştım. Tebliği sunduktan sonra yakından tanıdığım bir Protestan papaz, bana itiraz etti: 'Neden Hristiyanlık'la da ilgileniyorsun, sadece İslam'ı anlatsan daha iyi olmaz mı?' diye. Ben de bu mümkün değil çünkü Hz. İsa aynı zamanda bizim de peygamberimiz. Tevrat ve İncil bizim de kitabımız. Biz sizin gibi değiliz. Maalesef siz Hz. Muhammed'in peygamberliğine inanmıyorsunuz' demiştim. Bunun üzerine Hollanda'nın önde gelen Protestan Papazı Dr. Slomp; 'Hayır yanılıyorsun. Biz de Hz Muhammed'in peygamberliğine inanıyoruz' ardından da  şunu anlattı:

'1984 yılında Avrupa'nın 114 kilisesi toplandı, bu konuyu tartıştı. Sonunda söz Hz. Muhammed'in hayatının, Tevrat'taki peygamberlik kıstaslarına uyup uymadığına geldi. Tartışma sonunda altı kriter birer birer uygulandı. En son peygamber olduğu ortaya çıktı. Bunu 114 kilise mensubu ortak imza ile açıkladık. Ben bu kitabı Hollandaca, İngilizce ve Fransızca olarak yayınladım. Müslümanlardan alkış bekliyorduk, ama kimseden de bir tepki almadık."

Bu kitabın İngilizce versiyonunu Akgündüz hoca elde etmiş. Bu şimdi elinin altında.

Bu arada ünlü Teolog Hans Küng'ün meşhur İslam kitabında sorduğu enteresan bir soru var: "Biz Müslümanların, Yunan felsefesinin etkisi altında şekillenen teslis akidesine gelmesini mi bekleyeceğiz? Neden Muhammed, bu fasit felsefeyi tashih eden ve İncil ile Tevrat'ta anlatılan beklenen peygamber olmasın!"

Evet Teolog Jakob Wiren, Protestan Papazı Dr. Slomp, Teolog Hans Küng ve de 114 kilise mensubu ile Barnabas İncili Hz. Muhammed'in peygamber olduğunu kabul ediyor da hâlâ bazı taş kafalar bunu kabul edemiyor, buna şaşar dururum.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları