Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
A.Öner PEHLİVANOĞLU

A.Öner PEHLİVANOĞLU

BAKIŞ

Ortadoğu'da bayraklar

Bayrak,

bir ulusu ve ulusun birliğini temsil eder,

ulusun, onuru, gururu, şerefi ve namusudur.

uğrunda ölünendir,

şehidin örtüsüdür.

 

Ortadoğu'da Arap bayrağı Osmanlı Devleti'ne yönelik kini ve başkaldırıyı çağrıştırır.

 

Filistin bayrağı

filistin.jpg 

 

Filistin bayrağı, İngiliz Diplomat Sir Mark Sykes tarafından 1916 yılında Osmanlı İmparatorluğuna karşı ayaklanan Arap milliyetçiliğini sembolize edecek şekilde, Arap Milliyetçileri için tasarlanmıştır.

Filistin bayrağı, arap milliyetçiliğinin renklerini içerir. Renkler aşağıdaki mana ve mesajları taşımaktadır;

·              Siyah renk, Abbasi devleti (750-1258)'ni ve Araplar için karanlık dönem olarak tanımlanan Osmanlı İmparatorluğu yönetimi dönemini temsil etmektedir.

·              Beyaz renk, Emevi devleti (661-750)'ni temsil etmektedir.

·              Yeşil renk, Şii, Fatımi devleti (969-1171)'ni temsil etmektedir.

·             

 

 

foto-2-001.jpg

Kırmızı renk, Şerif Hüseyin'in kabilesi Haşimoğullarını ve aynı zamanda Osmanlı yönetimi altında bulunan arapların İngilizlerin tahrik ve teşviki ile Osmanlı İmparatorluğu'na karşı 1916 yılında ayaklanmalarını ve bu ayaklanmada dökülen kanı temsil eder.

foto3.jpg

Arap Devletleri bayrakları;

Arap devletlerinin bayrakları da Filistin bayrağında bulunan arap milliyetçiliğini ve Türklere yönelik nefreti sembolize eden renkleri içermektedir. Osmanlı İmparatorluğuna karşı 1916'da İngilizlerin  teşvik tahriki ile ayaklanan arapların kullandığı bayrak daha sonra ilk olarak 1964'de Filistin Kurtuluş Örgütü tarafından Filistin halkının bayrağı olarak ilan edilmiş. 15 Kasım 1988 tarihinde de bağımsız Filistin ülkesinin bayrağı olarak kabul edilmiştir.

Kısaca Arap Ayaklanması

Osmanlı İmparatorluğu I. Dünya Savaşı içinde çeşitli cephelerde Alman emelleri uğruna savaşırken, Haziran 1916 tarihinde, Haşimi Oğullarından Şerif Hüseyin bin Ali, İngilizlerin teşviki ve toprak ve krallık vaadleri ile Yemen'de Aden, Suriye'de Halep bölgelerini kapsayan bağımsız ve birleşik Arap devleti kurma amacıyla Osmanlı İmparatorluğuna karşı başkaldırır ve kendisini "Arap Memleketlerinin Kralı" ilan eder. Ancak 3 Ocak 1917 tarihinde İngiltere ve müttefikleri bu unvanı uygun görmeyerek, onu bağımsız bir yönetici ve resmen "Hicaz Kralı ve Otoritesi" olarak tanır.

Hüseyin'in kendisini Bütün Arap Ülkelerinin Kralı ilan etmesi, Abdülaziz İbn Suud'u tedirgin eder. İngiltere, Abdülaziz İbn Suud'a hem silah hem de mali yardımda bulunacağını ve Hüseyin'in tüm Arapların Kralı olarak Araplar adına konuşmayacağı garantisi verir. Bunun üzerine Abdülaziz İbn Suud da, Hüseyin'in aleyhine hiçbir harekette bulunmamayı kabul eder. İngilizler, Arap Yarımadası, Şam ve Irak'ta Osmanlı'ya karşı kullandıkları Hüseyin'e savaş açmamasını sağlamak için Abdülaziz İbn Suud'a hoşgörü ile yaklaşır.

İngilizler, başkaldırı öncesinde Şerif Hüseyin'e bırakmayı vaad ettikleri topraklardan Filistin bölgesini bir Yahudi yurdunun oluşturulması için Uluslararası statü vererek ayırınca bölgede bugüne değin uzanan sorunların yaratılmasına  zemin hazırlar. Ortadoğu, İsrail yurdu, Suudi krallığı, Filistin ve Şerif Hüseyin kontrolünde bölgelere ayrılmış olur.  1948'de İsrail devletinin kurulması ile Arap-İsrail ihtilafı derinleşir.

Filistin ve Arap dünyasına yönelik politikalar geliştirirken, Filistin ve Arap devletlerinin bayraklarında sembolize edilerek canlı tutulmaya çalışılan Türk düşmanlığının dikkate alınması gerektiğine inanıyorum.

İsrail bayrağı ve Anlamı

is.jpg

 

İsrail Bayrağı, beyaz zemin üzerine birbirlerine ortadan eşit uzaklıkta bulunan yatay mavi çizgilerden ve ortasında mavi renkli Davud'un yıldızından oluşur. Davud Yıldızı (Magen David), Yahudi yıldızı olarak da bilinir ve Yahudiliğin bir sembolüdür.Yıldız resmen 1354 yılında ilk kez bir Yahudi sembolü olarak kullanılmıştır. İsrail bayrağı modern yorumla; mavi ve beyaz çizgiler Tevrat ilkeleri tarafından yönlendirilen saflığı temsil eder ve Davut'un yıldızı, İsrail için yeni bir başlangıcı temsil eder.

İsrail Bayrağının Tarihçesi İsrail bayrağı, 28 Ekim 1948 tarihinde kabul edilmiştir, bu 14 Mayısta Filistin ve İsrail'in, İngiliz mandasından çıktıktan beş ay sonrasına tekabül etmektedir. İsrail bayrağı Tallit olarak bilinen Yahudi dua şalı sonrası modellenmiştir. Şimdiki bayrak aslında manda döneminde Yahudi nüfusu temsil eden ancak resmi bir duruşa sahip olan yaklaşık 100 yıllık Siyonist hareketin bayrağıdır.

İsrail bayrağındaki Davud yıldızı yahudiliği, beyaz zemin, vaad edilmiş toprakları, iki mavi hat, Nil ve Fırat nehirleri arasındaki vaad edilmiş toprakların sınırını  işaret etmektedir.

Değerli okuyucularım,

Sizlere ilişkilerde çoğu kez sorun yaşadığımız Ortadoğu ülkelerinin ulusal hedeflerinin sembolize edildiği bayraklarını tanıtmaya çalıştım.

Esenlik dileklerimle.

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları