Ölüm aylığıyla ilgili dikkat çeken detaylar açıklandı

Ölüm aylığıyla ilgili dikkat çeken detaylar açıklandı
Sigortalının ölümü halinde belirli şartlarla eş, çocuklara, anne ve babaya ölüm aylığı bağlanıyor.

Ölen sigortalının eş ve çocuklarına belli hisselerde ölüm aylığı bağlanıyor. Yine vefat eden çocuklardan anne ve babalarına da ölüm maaşı bağlanabiliyor. Bu konu ile ilgili düzenleme ise 5510 sayılı yasının 34’üncü maddesinde düzenleniyor.

EN AZ 5 YIL SİGORTALILIK

Yasaya göre; her türlü borçlanma süreleri hariç en az 5 yıldan beri sigortalı olup, toplam 900 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş durumda iken ölen SSK’lı (4A’lı) sigortalının hak sahiplerine yazılı istekte bulunmaları halinde bağlanıyor. Sigortalıların hak sahibi ana ve babasına ölüm aylığı bağlanması için gelir şartına bakılıyor. Bu durumda gelirde gösterge asgari ücret oluyor.

5.500 LİRA GELİR ŞARTI

Gelir şartı ana ve baba için ayrı ayrı aranıyor. Örneğin baba kendi sigortalılığından dolayı emekli aylığı alıyorsa çocuğu üzerinden ölü aylığı bağlanmaz. Eğer annenin geliri yoksa, gelir tespiti aşamasına geçilir. Gelir tespiti, hanedeki kişi başına düşen kazanca göre yapılıyor. Kazanç ve iratların tespitinde annenin ve babanın gelirleri dikkate alınır. Her türlü kazanç ve irattan elde etmiş olduğu gelirin kişi başına düşen tutarı asgari ücretin net tutarından (5.500 liradan) daha az olması halinde anneye ölüm aylığı bağlanır.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.