O ürüne yüzde 200 zam geldi 'Artık yemek hayal oldu'

O ürüne yüzde 200 zam geldi 'Artık yemek hayal oldu'
Ürünlere gelen zamlar dur durak bilmezken o ürüne 3 ayda yüzde 200'den fazla zam geldi.

Son aylarda kakao fiyatları, yüzde 200 oranında bir zam dalgasıyla karşı karşıya. Artan fiyatlar aktarları kakaoda bolluk devrinin sona erdiğini söylüyor.

Kakao rekoltesinde yaşanan yüzde 50'den fazla düşüş, fiyatları son 46 yılın en üst seviyelerine taşıdı. Kilogram başına 600 lirayı aşan fiyatlar, yılbaşından bu yana yüzde 200'ü aşkım bir artış gösterdi.

Eskişehir'de aktarlık yapan Koray Özkılıç, kakao fiyatlarının gelecekte daha da yükselme eğiliminde olduğu belirtiliyor. Özkılıç, "Rekoltenin yüzde 50'den fazla düşmesi, ürün tedarikinde zorluklar yaşanmasına neden oldu," diyerek şunları ekliyor: "Yüksek tüketim nedeniyle sürekli talep gören kakaonun fiyatı da buna paralel olarak arttı. Dünya pazarında hızlı bir yükseliş yaşayan kakao fiyatları, perakende satışlarda da yılbaşından bu yana yüzde 200'ü aşan bir artış gösterdi. Eğer tedarik sorunları çözülmezse, fiyatlar ilerleyen dönemlerde de yükselmeye devam edebilir. Şu anda kilogram başına 600 liraya ulaşan kakao, vatandaşlar tarafından kısıtlı miktarlarda satın alınıyor. Bolluk dönemi sona erdi, diyebiliriz."

aw175586-01.jpgKAKAO FİYATLARI NEDEN YÜKSELİYOR?

Dünya genelinde kakaonun yaklaşık yüzde 60'ını üreten Gana ve Fildişi Sahili'nde üç yıldır kakao rekoltesi düşük seyrediyordu. Bu trendin dördüncü yılda da devam etmesi bekleniyordu.

Kakao çekirdeği arzındaki düşüş, tedarik zincirinde aksamalara yol açtı. Büyük işleme tesisleri, kakao çekirdeği alımında zorluklar yaşadıklarını açıkladılar. Bu durum, dev tesislerin kapanma riskiyle karşı karşıya olduğunu gösterirken, çikolata üreticileri ise bu tesislere bağımlı hale geldi.

Uluslararası Kakao Örgütü (ICCO), bu sezon küresel kakao üretiminin yüzde 10.9 düşüşle 4.45 milyon tona gerilemesini bekliyor. Bu durum, kakao fiyatlarında yaşanan yükselişi destekleyen önemli faktörlerden biri olarak öne çıkıyor.

aw175586-02.jpg

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.