Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
A.Öner PEHLİVANOĞLU

A.Öner PEHLİVANOĞLU

BAKIŞ

Nükleer Savaş

Rusya, Ukrayna krizinde, batıyı nükleer silah ile tehdit ediyor.

Batı, Rusya'nın nükleer savaş tehdidini ilk kez 1962'de yaşadı.

ABD, 1950'lerde üretmiş olduğu ülkesinde konuşlandırdığı nükleer silahları ülkesinde yarattığı hedef hassasiyetini azaltmak amacıyla, NATO Nükleer Savunma Planı kapsamında, Türkiye dahil İtalya ve İngiltere'ye dağıttı böylece Warşova Paktı'nın olası  nükleer saldırısını caydırı amaçlı Türkiye'ye nükleer başlıkları ile 15 Jupiter füzesi konuşlandırıldı.

Karadeniz'deki yazlığı Sochi'de, Türkiye'ye yerleştirilen ve Rusya'yı hedef alan nükleer silah yüklü füzelerin varlığını öğrenen Rusya Devlet Başkanı Nikita Khuruschev, Türkiye'deki nükleer başlıklı jupiter füzelerine karşılık, ABD yanlısı Küba Devlet Başkanı  Batista'yı halk desteği ile deviren ve Küba'nın başına geçen Fidel Kastro ile anlaştı ve ABD'yi hedef alan Rus nükleer başlıklı orta menzilli füzelerini Küba'ya yerleştirdi. Nükleer silahların kullanılma yetkisini de Küba'da bulunan Rus birlik komutanına verdi. (Küba Krizi ve Türkiye, A. Öner Pehlivanoğlu, Kastaş Yayınları, 2003)

Diyarbakır'da bulunan ABD hava üssünde konuşlu U-2 istihbarat uçağının Diyarbakır-Revalpindi uçuşunu müteakip Rus hava sahasında istihbarat toplama amaçlı uçuşu  sırasında düşürülmesi ve pilot Powell'in KGB tarafından sorgulanmasında CIA'nin hatalı olduğunu değerlendiren, ABD Başkanı Kennedy  bölge istihbarat harekat sorumluluğunu ABD Hava Kuvvetlerine verince, ABD Hava Kuvvetleri istihbarat birimleri o güne kadar CIA'nin tespit edemediği veya tespit edip açıklamadığı bir olayı ortaya çıkardı. Rusya, Küba ile yapmış olduğu tarımsal alanda işbirliği anlaşması örtüsü altında, nükleer başlıklı orta menzilli füzeleri Küba'ya nakletmiş ve adada mevzilendirmişti. ABD Hava Kuvvetleri istihbarat birimleri Küba'da Rus nükleer silah yüklü füzelerin varlığını tespit edince ABD şok yaşadı. Başkan Kennedy ABD Deniz Kuvvetleri ile denizden ve Hava Kuvvetleri ile Küba adasını ablukaya aldı. Ekim 1962'de Rusya ile ABD arasında yaşanan  gerilim, nükleer silah yüklü ABD savaş uçaklarının savaşa hazır havada devriye dolaşmalarına kadar tırmandı. Nükleer savaş eşiğinde geçen gergin saatler sonrasında, Küba'daki ve Türkiye'deki nükleer silahların sökülüp çekilmesi konusunda yapılan anlaşma ile kriz sona erdi. Küba adasına uygulanan abluka, 2000'li yıllara kadar devam etti.

NATO şemsiyesi altında 1959'da Türkiye'de mevzilenen  "jupiter" füzelerinin,  Türkiye'de konuşlandırılması konusunda gecikmeli olarak 1962 yılında TBMM'de, karar alınmasını izleyen günlerde, ABD'nin Türkiye'ye danışmadan nükleer silahları Rusya ile pazarlık konusu yapması ve füzelerin ve rampaların Türkiye'den söküp çekilme kararı, Türkiye'de ABD'ye karşı genel bir güvensizlik yarattı.

Krizi izleyen dönemde, ABD karada üslenmiş nükleer silahlarını Polaris denizaltılarına yüklemiş, Türkiye'nin Polaris denizaltılarına yüklenmiş nükleer silahların koruması altında olacağını ifade etmişti.

Şubat 2022'den beri yaşanan Rusya-Ukrayna krizinde Rusya Devlet Başkanı Putin, önce nükleer silah atma birliklerinin harbe hazırlık seviyesini arttırarak sonra da batının uyguladığı yaptırımlara karşı açıklamalarında nükleer silahları gündeme getirerek batıyı ikinci kez nükleer savaş tehdidi ile karşı karşıya bıraktı.

1959'da NATO Nükleer Savunma Planı kapsamında Türkiye'ye yerleştirilen Jüpiter füzeleri ABD ile Rusya arasında nükleer krize neden olmuştu. Bu gün NATO'nun Ukrayna'ya yayılma projesi Rusya'yı, Ukrayna'yı işgale ve Putin'i batıya karşı nükleer silah kartını kullanmaya götürdü.

Tarih tekrar ediliyor.

Rusya-Ukrayna savaşının bir nükleer savaşa neden olmadan sonuçlanarak, Ukrayna'da yaşanmakta olan felaketin en erken zamanda sona ermesi dileğiyle.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları