Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Durmuş Ali Özyiğit

Durmuş Ali Özyiğit

Esrarengize Yolculuk

Nasıl bir Türk Solu ? Galiyevist notlar-1

Değerli okuyucularım yıllık izinde de olsam gazetecinin tatili olmazmış. 2 yazımla Türk Solu notlarımı yazmaya karar verdim.

Bugün ilkini yazacağım.

*

Memleketimde insanlara gerçek Türk Solu'nu, Sosyalizm'i ilk Sosyalistlerin solcuların Türkçü Müslüman olduklarını anlatmaya çalışıyorum.

Tabiiki siyaseti yoğun biçimde konuşarak değil. Gündelik hayattan örnekler; yani İslami ve Türkü örneklerden zenginleştirerek anlatmaya çalışıyorum.

Kimi zaman akrabalarımı, eşimi dostlarımı ikna etmeye çalışıyorum. Kimi zaman ikna oluyorlar kimi zaman olmuyorlar.

*

Bugün ilk yazı dizimde bir emekli AKP'li imam akrabamla konuşmamı ve sonrasında kendi kişisel analizimi sizlerle paylaşmayı tercih ettim.

Öncelikle akrabamın siyasi kimliğini söyleyeyim size: Eski Fazilet Refah yani Erbakan Milli Görüş geleneğinden gelen iyi bir AKP'li...

Akrabamızla tarihten ve güncel meseleleri konuşuyorduk.

Sadece ben değil, ortamda herkes, herkesle konuşuyordu.

Ben birden araya girdim ve Sosyalizm'in Türkçesi olan Toplumcu fikrin ilk Türkçülerde ve İslami çevrelerde olduğunu belirttim. Osmanlı'daki gazetedeki Sosyalistlerin kendilerine Zekat kurumunu referans alarak Toplumcu fikirlerini yaymaya çalıştıklarını belirtti.

İlk Türkçülerin Solcu ilk Solcuların Türkçü olduğunu belirttim. Bunu da ileriki yazı dizimin bir konusunda uzun uzadıya yazacağım.

*

Ve çoğu siyasi konularda anlaşamadığım bu emekli imam akrabam ile İslam ve Sosyalizm konusunda anlaştık.

Çünkü ben söze ilk, Peygamber efendimizin ganimetleri eşit olarak dağıttığını ve İslam'daki zekat kurumunun Kapitalizm'de imkansız olamayacağını belirttim.

Ve bana hak verdi.

*

Buradan ne anlamalıyız?

Türk Solu öz değerleri ile Galiyevist, Mustafa Suphici, Atatürkçü çizgide kalıp Türk Milleti'nin değerleriyle ilk fabrika ayarlarında olsaydı bakın en koyu İslamcı AKP'liyi bile ikna ettiğime göre şimdi bam başka bir Türkiye olurdu.

*

Türk Milleti'ni sürekli eleştiren ve halka rağmen halk için diyen Türk Solu artık özeleştiri vermelidir.

Türk Solu sadece HDP'nin kuyruğuna takılmakta hata etmedi.

Türk Milleti'nin öz değerleriyle barışık olan Osmanlı veya Türkiye'deki ilk Sol Sosyalist kesim gibi olsaydı bugün bambaşka Türkiye ile karşı karşıya kalırdık.

Türk Sol'u Türkiye Sol'u Osmanlı'da ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nde öyleydi. Ve 70'lere 80'lere kadar Türk Sol'unun güçlü olma sebebi de Türk Milleti'nin öz değerleriyle barışık Galiyev Mustafa Suphilerin süren etkileriydi.

*

Bugün bu konudaki ilk yazı dizimi yazdım. Bir dahakinde buluşmak üzere...

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları