Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Mehmet Eyüp Yardımcı

Mehmet Eyüp Yardımcı

Yazar

Müzikomani'den Kriptomani'ye

Futbol endüstriyelleşirken, dünya teknolojiyle birlikte hızla sanallaşırken, tüm bunlardan paranın nasibini almamasını beklemek hayalcilik olurdu.

Futbolumuzun ve kulüplerimizin ekonomik durumları ortada. Kimi yöneticiler bu durumu nasıl düzeltebiliriz telaşında iken, kimi yöneticiler ise bindiği dalı kesmeye devam ediyor, nasıl olsa ağaç babasının malı değil...

Harcama limitleri, futbolcuların yüksek maaşları, menajerlere kaptırılan paralar, kulüp çalışanlarının ödenmeyen maaşları, hadi yöneticiler elini cebine atsın, olmadı nasıl olsa arada rutin yardım kampanyası düzenleriz. Düzenleriz de nereye kadar?

Tüm bu gelişmelerin üzerine kulüplerin ekonomik geleceklerini düşünen yöneticilerimiz, artık yeni bir projeye umut bağlamış durumda.

Projenin adı; "Kripto Para."

Çokça ekonomiden anlamayanlar için kısaca şöyle anlatılabilir; takas işlemlerinde kullanılabilen, tamamen dijital, şifrelenmiş, sanal para birimi. Kimilerine göre geleceğin para birimi. Banka kartları ve kredi kartları ile harcanan ve aktarılan paralar gibi sanal paralardır, çünkü bu işlemler sonucunda sadece sistem verilerinde değişiklik meydana gelir. Kripto paralar da aynı mantıkla çalışma prensibine sahiptir.

Bu paralar ne kadar güvenli sorusunun cevabı; Ödeme sistemleriyle ilgili en önemli problemlerden birisi aynı paranın iki kere harcanması olasılığıdır. Bunu önlemek için kullanılan geleneksel yöntem, yapılan işlemlerin kaydını tutan merkezi bir aracı (bankalar) koymaktır. Ancak bu metot araya bütün sermayeyi kontrol edebilen bir otoritenin girmesi demektir. Bu da güvenilirliği azaltır.

Ancak merkezsizleştirilmiş, başka bir deyişle dağıtık bir ağda -Bitcoin gibi- işlemin gerçekleşebilmesi için sistemin her parçasının onay vermesi gerekmektedir. Bu işlemler blockchain aracılığıyla yapılmaktadır, bu sayede yapılan her işlem herkes tarafından görülmektedir.

Bütün transfer işlemleri gönderici ve alıcının cüzdan adresleri ve yollanılacak miktar bilgileriyle gerçekleşir. Takas ya da gönderi işlemi gönderen tarafından doğrulanmalı ve daha sonra sistem tarafından onaylanmalıdır. Onaylama işlemi sadece madenciler tarafından kriptografik bir bulmaca çözülerek gerçekleştirilebilir. Bir işlem onaylandığı takdirde geri döndürülemez. Kripto paralar için en büyük riskler hack'lenme ve saldırı olasılığıdır.

Futbol ekonomisi "Kripto Para" ile başka bir yöne doğru gitmekte bakalım bu işi becerebilecek miyiz? Yoksa geçmişteki yönetici zihniyetinin eserinde gördüklerimizin daha fenasını mı yaşayacağız?

Günümüz popüler müziğin önemli seslerinden, reklam yıldızı Nil Karaibrahimgil'in babası Suavi Karaibrahimgil'in, televizyon siyah beyaz iken arada bir gösterime giren şarkısı vardı, hatırlayanlar olacaktır "Müzikomani" adında, sözleri ise;

Çılgın gibi bir müzik

Korkunç bir sürat

Kolonlar büyük büyük

3500 watt

Yakında gitar çalan robot icat olacak

Düğmesine basınca çalmaya başlayacak

Belki de bu yöntemle Elvis de canlanacak

Gençlik kendinden geçip dünya çalkalanacak

Duyamıyorum

Melodi hani?

Bu nasıl armoni?

Bence bu müzik değil

Müzikomani

Duyamıyorum

Melodi hani?

Bu nasıl armoni?

Bence bu müzik değil

Müzikomani

Müzikomani

Müzikomani

Müzikomani

Müzikomani

Müzikomani

Müzikomani

Müzikomani

Müzikomani

Müzikomani

Müzikomani

Müzikomani

Müzikomani

Evet sizce gidişat ne olacak?

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları