Motorkuryelere 20 kuruşluk zam!

Motorkuryelere 20 kuruşluk zam!
Her gün gelen akaryakıt zamları birçok kişiyi yakından etkilediği gibi özellikle kuryeleri de yakından etkiledi. Ancak bazı firmalar bu etkilenmeye gözlerini kapatmış durumda. Motorkuryelerin akaryakıt desteğine sadece 20 kuruşluk zam yapıldı.

Dövizin hareketliği, Brent petroldeki dalgalanmalar her gün akaryakıtın ibre fiyatını yukarı çekmekte. Özellikle firmaların en büyük desteği olan motokuryeler bu hareketlilikten ve her gün gelen zamlardan en çok etkilenen kesim durumda bulunmakta. Trendyolga kuryelerin akaryakıt desteğine yüzde 36'lık bir zam yaparken, yemeksepeti sadece 20 kuruşluk bir zam yaptı.

Patronların Ensesindeyiz adlı haber sitesine göre; Ocak ayında İstanbul'da ortalama 19,47 TL olan benzin fiyatları, son zamların ardından 36,13 seviyelerine yükseldi. Bu yüzde 86'lık zamlanmış akaryakıt fiyatlarına karşın, kuryelere akaryakıt desteği sağlanmazken, kuryelerin paket başı ücretleri bu yüzde 86'lık zam oranına yaklaşamadı.

BENZİN MASRAFLARINDAN DOLAYI ÇALIŞMAMA

Trendyolgo, asgari ücret zammınıyla beraber esnaf kuryelere yaklaşık yüzde 36 oranında zam yapma kararı aldı. Ancak, benzin fiyatlarıyla kıyaslandığında oldukça düşük kalan bu zam oranı, emekçiler arasında yeni bir zam beklentisi oluşturdu. Trendyolgo kuryeleri, az paket teslimatının yapıldığı günlerde tüm kazançlarının neredeyse tamamen benzin masrafına gittiğini ve bazı kuryelerin bu günlerde çalışmamayı tercih ettiğini ifade etti.

YEMEKSEPETİ'NDEN 20 KURUŞLUK ZAM

Yemeksepeti'nde ise akaryakıt desteği kilometre başına 20 kuruş artışla 1 lira 60 kuruşa çıkarıldı, ancak ikinci paketlere herhangi bir zam yapılmadı. 20 kuruşluk zam oranı, çalışanlar arasında dalga konusu oldu ve yüksek bonus hedefleri için yapılan yüksek zamların sadece göstermelik olduğu düşünüldü.

PATRONLAR EKONOMİK ZORLUKLARA BAĞLADI

Benzin fiyatlarının artış hızına yetişmek için daha hızlı motor kullanma veya daha uzun çalışma saatleri gibi yöntemlerle kayıplarını telafi etmeye çalışan motokurye emekçileri, sektörün patronlarının ise tepkileri ekonomik zorluklara bağlayarak işten sıyrılmaya çalıştığını belirtiyor.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.