Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Durmuş Ali Özyiğit

Durmuş Ali Özyiğit

Esrarengize Yolculuk

Milliyetçi sol partinin detayları!

Değerli okuyucularım bugün gündem dışı konu yazmaya devam edeceğim. Çünkü gündem yoğun değil.

Önceki yazılarımda Milliyetçi sol fikir ve Milliyetçi bir sol partiden bahsetmiştim.

Bugünkü yazımda ise Milliyetçi sol partinin detaylarını yazacağım.

***

Milliyetçi sol partinin iyileştirilmiş parlamenter rejime dönüldükten sonra kurulması gerektiğini önceki yazılarımda kaleme almıştım.

Parlamenter rejime geçilmeden kurulan Milliyetçi bir sol parti bugünkü siyasi konjonktürde, Millet İttifakı'nın adayına çalışmaktan başka misyon taşıyamaz. Ha bu da değerli olur. Ama kendi siyasi fikirlerini iktidara getiremez. Çünkü mevcut sistemde ancak taşıyıcı parti olur.

***

Gelelim şimdi asıl konumuza. Milliyetçi sol partinin detaylarını açıklayayım.

Öncelikle Milliyetçi sol parti Galiyevizm'in Türkiye yansıması olmalıdır. Ama sosyalist bir Turan değil Sol bir Turan hayali kurmalıdır. İkisi arasındaki farklar elbette başlı başına bir yazı konusudur.

Milliyetçi sol parti, hem Millî ve manevi değerlerin bekçisi hem de sol değerlerin koruyucusu olmalıdır.

Bana göre sol kapitalizme karşı olmak emekçinin yoksulun ve köylünün yanında olmak demektir.

Atatürk'ün ekonomide devletçi politikasının daha radikal savunucusu olmak da diyebiliriz.

Söz gelimi Milliyetçi sol partinin iktidarında yüzde 60 ekonomi devletin tekelinde olmalıdır. Geri kalan büyük holdingler de kademeli olarak kooperatifleşmelidir.

Örnek verecek olursam TORKU, Anadolu'da başarılı bir kooperatifleşme modelidir. Holding olunmadan köylüyü, çiftçiyi, nakliyatçıyı, işçiyi hepsini birden kalkındırmanın bir örneğidir.

***

Milliyetçi sol partinin Sol konusunu yazdıktan sonra Milliyetçi yanına değineyim.

Milliyetçiliği yeniden tanımlamaya gerek yoktur. Lakin mevcut Milliyetçi partilerdeki tartışmalarda komitacılık gördük ve görüyoruz. Bu Milliyetçi sol partide asla olamaz.

Türk töresindeki aksakallılar, ulular meclisi gibi bir danışma meclisi ama bu meclisin kararları bağlayıcı olmalıdır.

Ve sol partilerdeki gibi polit büro gibi yüksek entelektüellerin de olduğu bir yan danışma meclisi olabilir.

***

Milliyetçi sol partinin sembolü elinde çekiç tutarak emekçi Milletimizi temsil eden Ergenekon'u Bozkurt eşliğinde eritip delen bir sembol olabilir.

***

İyileştirilmiş parlamenter rejim sonrasında kurulacak bu sol parti elbette koalisyon hükümet modelinde iktidara gelinir.

Burada iktidara gelmeden önce medya yapılanması parti medyasından ziyade halk medyası gibi olabilir. Söz gelimi profesyonel gazeteciler veya medyacılar öncülüğünde ve eğitiminde, halktan insanlar eğitilerek gazetecilik muhabirlik yaptırılabilir.

Haber almanın halk tarafından yapılması demek özgür bağımsız haberin halka ulaşmasının sansürsüz olması demektir. Ama tabii ki profesyonel gazetecilerin eğitici önderliğinde bu olabilir.

***

Milliyetçi sol parti önderliğindeki koalisyon hükümetinde elbette Anayasada yazan KİT'ler aracılığıyla ilk devlet teşebbüsleri kurulabilir. Diğer yukarıda yazdığım konular Milliyetçi sol partinin tek başına iktidarında olacak konulardır. Çünkü diğer koalisyon ortağı söz gelimi bankaların, hastanelerin ve eğitimin devletleşmesine onay vermez. Koalisyonsuz da ilk etapta Milliyetçi sol partinin iktidarını düşünmek ise hayaldir.

***

Yukarıda yazdım burada da açayım. Milliyetçi partinin koalisyon iktidarında KİT'ler aracılığıyla kamu teşebbüsü genişlemelidir. Kamu yani devlet her sektörde olmalıdır. Bu ilk etapta piyasaya bir eşitlik getirecektir. Bu rahatlama ise yoksul halk kitlelerini Milliyetçi sol partiye oy olarak akıtacaktır. Ve sonrasında tek başına iktidarda bankaların, hastanelerin, eğitim devletleşmesi gelecektir.

Ve ikinci etapta özel sektörün yukarıda örneğini verdiğim TORKU tarzı kooperatifleşmesi, ama demokratik seçimle gelen bir kooperatif olması lazımdır.

 

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları