Merkez Bankası’nda yeni kısıtlamalar devrede 'Böylesi tarihte görülmedi'

Merkez Bankası’nda yeni kısıtlamalar devrede 'Böylesi tarihte görülmedi'
Ünlü ekonomist Alaattin Aktaş, Merkez Bankası'nın önümüzdeki günlerde yeni kısıtlamaları devreye sokacağını iddia etti.

Ünlü ekonomist Alaattin Aktaş, yakın gelecekte Merkez Bankası'nın dövizden dönüşümlü Kur Sabitleme Mekanizması (KKM) hesaplarına yönelik yeni kısıtlamalar getirebileceğini ve bu uygulamaya son verilebileceğini öne sürdü. Aktaş'a göre, bu durum Türkiye tarihinde benzeri görülmemiş bir kur riskini ortaya çıkarabilir.

TARİHTE GÖRÜLMEMİŞ RİSK

Ekonomim.com yazarı Alaattin Aktaş, KKM'nin (Kur Sabitleme Mekanizması) önümüzdeki dönemde büyük bir felakete neden olabileceğini iddia etti. KKM uygulamasının sona ermesi durumunda, dövizden dönüşümlü KKM hesaplarındaki paraların büyük bir kısmının döviz tevdiat hesaplarına kayabileceğini ve bu durumun Türkiye tarihinde benzerine rastlanmamış bir kur riski yaratabileceğini savundu.

YENİ KISITLAMALAR GELEBİLİR

Aktaş, daha önce de KKM'nin büyük bir sorun olduğunu ve asıl felaketin uygulama sona erdiğinde yaşanacağını belirtmişti. Uzmanlar ise KKM'deki azalan değerin önemli bir kısmının Türk Lirası dönüşümlü KKM'lerde olduğunu ve Merkez Bankası'nın yakın gelecekte dövizden dönüşümlü KKM hesapları için yeni kısıtlamalara gidebileceği uyarısında bulunuyor.

AKTAŞ’A GÖRE DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN NOKTALAR

KKM'nin geleceği ve Türk Lirası'nın kuruna etkisi belirsizdir. KKM, 2021 yılında Merkez Bankası tarafından başlatılan bir uygulamadır ve belirli bir süre için Türk Lirası'na yatırım yapanlara dolar kuru yükselse bile yatırılan paranın değerini koruma garantisi sunmaktadır.

KKM'NİN POTANSİYEL SORUNLARI

KKM'nin potansiyel sorunları arasında döviz rezervlerinin azalması ve borçlanma maliyetlerinin artması yer alabilir. Ayrıca, KKM'ye yapılan yatırımların TL'ye olan güveni zedeleyebileceği ve uygulama sona erdiğinde döviz kurunda büyük bir dalgalanma yaşanabileceği konusunda endişeler bulunmaktadır.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.