Merkez Bankası faiz kararı ne olacak? Kıskaç daraldı diyerek açıkladı

Merkez Bankası faiz kararı ne olacak? Kıskaç daraldı diyerek açıkladı
Merkez Bankası, Ekim ayı faiz kararını bugün saat 14.00’de açıklayacak. Faiz kararının piyasayı nasıl etkileyeceği merak edilirken ekonomistler kıskaç daraldı diyerek açıkladı.

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Hafize Gaye Erkan başkanlığında, Para Politikası Kurulu (PPK) bugün toplanacak ve yine aynı gün saat 14.00’de Merkez Bankası Ekim ayı faiz kararı açıklanacak. Ekonomistler, Merkez Bankası’nın faizleri yüzde 35 seviyesine çıkartmasını bekliyor. Faiz kararı açıklandıktan sonra piyasaları nasıl etkileyeceği ise merak ediliyor.

gaye-erkan-qqjl-cover.jpg

Geçtiğimiz ay PPK toplantısında politika faizi 500 baz puan artırılarak yüzde 25,00'ten yüzde 30'a çıkmıştı. Merkez Bankası'nın bu toplantıda da faiz artırımını sürdürmesi bekleniyor. Karar metninde ise sadeleşme ve sıkılaşma mesajları verilecek.

PPK BEKLENTİ ANKETİ SONUÇLARI AÇIKLANDI

TCMB'nin Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısına yönelik beklenti anketi, 19 ekonomistin katılımıyla sonuçlandı. Ekonomistlerin politika faizindeki değişikliğe ilişkin beklentilerinin medyanı 500 baz puan artırım yönünde gerçekleşti. Anket sonuçlarına göre, 250 ila 500 baz puanlık bir artırım öngören ekonomistlerin politika faizi beklentileri yüzde 32,50 ile yüzde 35,00 arasına yer aldı. Ekonomistlerin yıl sonu politika faizi beklentilerinin medyanı ise yüzde 40,00 oldu.

tcmb-prjs-cover.jpg

“MERKEZ BANKASI’NIN MANEVRA ALANI ÇOK DARALDI”

Hamas ve İsrail arasında yaşanan gerilimin faiz kararını nasıl etkileyebileceğine dair değerlendirmede bulunan Ekonomist Hayri Kozanoğlu, "Orta Doğu'daki gelişmeler ekonominin kıskaçını daralttı" derken, politika faizinde 250 baz puan altında bir artışın enflasyonu körükleme tehlikesi olduğunu dile getirdi. Kozanoğlu, "Merkez Bankası'nın manevra alanı çok daralmış durumda gözüküyor. Ekim ayında 250 baz puanın altında bir artış, dolara yönelimi ve yabancı sermayenin gelmeyeceğine yönelik beklentileri artıracaktır" ifadelerini kullandı.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.