'Mehmet Şimşek faiz oranlarını duyurdu' Devlet destekli kredi başvuruları başlıyor

'Mehmet Şimşek faiz oranlarını duyurdu' Devlet destekli kredi başvuruları başlıyor
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek YTAK başvurularının 20 Aralık itibariyle başlayacağını duyurdu.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin dış ticaret açığını azaltmayı amaçlayan yatırım taahhütlü avans kredisi(YTAK) başvurularının 20 Aralık'ta başlayacağını, kredide vadenin 10 yıl faizin piyasanın üçte biri seviyesinde olacağını belirtti.

TCMB destekli yatırım taahhütlü avans kredisi, şirketlerin yatırım projeleri için alacakları teknoloji/strateji puanı dikkate alınarak, toplam yatırım tutarı en az 1 milyar TL olan yatırım projelerine aracı bankalar kanalıyla sağlanacak.

4-dxep.jpgYıllık 100 milyar TL limiti olan söz konusu krediler için program kapsamında 3 yıl boyunca toplam 300 milyar Türk lirası limit tahsis edilmesi hedefleniyor.

Mehmet Şimşek Gaziantep Sanayi Odası'nda yaptığı konuşmada, "Yüksek teknoloji, Türkiye'nin dış ticaret açığını azaltacak. Sadece 281 ürünü Yatırım Taahhütlü Avans Kredisi ile önceleyeceğiz" diye konuştu.

1200x800.jpgBaşvuruların 20 Aralık'ta başlayacağını dile getiren Mehmet Şimşek, "ben üretebiliyorum diyebiliyorsanız veya ortak bulurum teknoloji bulurum üretebilirim diyorsanız, 300 milyar lira size kaynak vereceğiz. Bu 10 yıl vadeli olacak, bankaların yapamadığını yapmaya çalışıyoruz. Faiz oranı da proje ve niteliğine bağlı olacak ama piyasa faizlerinin üçte biri olacak" ifade etti.

TCMB destekli krediler YTAK kredileri geçen ay sonunda açıklanmıştı. TCMB açıklamasına göre azami 10 yıl vadeli olarak kullandırılacak kredilerin faiz oranı; Teknoloji/Strateji puanı, yatırım kapsamında yurtdışından sağlanan finansman oranı, finansal sağlamlık değerlendirmesine bağlı olarak yüzde 30 ile yüzde 15 aralığında olacak.

1040911698-0-63-1201-738-1920x0-80-0-0-c028f120bb8da2ec2e3a9680c4b61631.jpgEkonomi yönetimi seçimlerin ardından politika faizinde belirgin artışa gitti. Faiz artışı ile eş zamanlı olarak ihracat ve istihdam odaklı yatırımı desteklemek için kararlar da alıyor.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.