MEB açıkladı 'Tatil süresi azalıyor okul süresi artıyor'

MEB açıkladı 'Tatil süresi azalıyor okul süresi artıyor'
Milyonlarca öğrenci ve velinin merakla beklediği ara tatil düzenlemesi ile ilgili detaylar gün yüzüne çıkmaya başlıyor.

MEB, eğitim-öğretim iş günlerini artırmak için yaz tatilini kısaltma kararı almıştır. Bu karar doğrultusunda, yaz tatili süresi kısaltılarak eğitim-öğretim iş günü 200 güne çıkarılmıştır.

Ara tatiller ise devam edecek ve Kasım ve Nisan aylarında verilmeye devam edecektir. MEB, ara tatil uygulamasında herhangi bir değişikliğe gitmeyecek ve bu uygulamayı gelecek yıllarda da sürdürecektir. 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı, duyurulan takvime göre 9 Eylül 2024 tarihinde başlayacaktır. Bu kararlar, öğrencilerin daha fazla okula gitmelerini sağlayarak eğitim kalitesinin artırılması hedeflenmektedir.

Türkiye'de eğitim-öğretim döneminin uzatılması için yaz tatilinden kesinti yapılması düşünülüyor ve bunun gerekçesi, diğer ülkelerle kıyaslandığında Türkiye'deki eğitim günü sayısının daha az olması.

141256780-zil-9twj-cover.jpg

Mevcut durumda Türkiye'de öğrenciler toplamda 180 gün eğitim alıyorlar, ancak çeşitli faktörler nedeniyle bu süre genellikle 160 güne kadar düşebiliyor. Diğer yandan, gelişmiş ülkelerde bu süre genellikle 200 günün üzerinde olabiliyor. Örneğin, Finlandiya, Hong Kong, Almanya, Yeni Zelanda gibi ülkelerde öğrenciler yılda 190 gün okula gidiyorlar. Singapur'da bu sayı 193 gün, Kanada ve Şanghay'da 194 gün, Hollanda'da 200 gün, Japonya'da 210 gün ve Güney Kore'de 220 günü buluyor.

hands4-5bfd2fd046e0fb00268b2c3c.jpg

TÜRKİYE'DE EĞİTİM SÜRESİ ARTACAK

Bu verilere dayanarak Türkiye'deki eğitim süresinin artırılması gerektiğine dair bir argüman ortaya konabilir. Özellikle uluslararası rekabet açısından, daha uzun bir eğitim süresiyle öğrencilerin daha iyi bir eğitim alabilecekleri ve dolayısıyla ülkenin eğitim kalitesinin artabileceği savunulabilir. Bununla birlikte, yaz tatilinin kısaltılmasının sosyal ve psikolojik etkileri de dikkate alınmalıdır. Bu değişikliklerin öğrenciler, öğretmenler ve ebeveynler üzerindeki etkileri detaylı bir şekilde değerlendirilmelidir.

Sabah Gazetesi'nin ulaşmış olduğu bilgiler ışığında;

EĞİTİM SÜRESİNİN UZATILMASI İÇİN TATİL SÜRESİ KISALACAK !

Eğitim-öğretim iş gününü 200 güne yükseltmek için yaz tatilinin kısaltılacağı bildirildi. Türkiye’de ara tatil uygulaması başlamadan önce yaz tatili 13 hafta sürüyordu. 2019-2020 eğitim-öğretim yılından itibaren bu süre 11 haftaya düştü.

Fakat diğer ülkelerle karşılaştırıldığında bu süre hala çok uzun. Yeni Zelanda 5-6 hafta, Güney Kore, Japonya, Hollanda, Singapur, Hong Kong 6 hafta, Almanya 6-6.5 hafta, Tayvan, Şanghay 9 hafta, Finlandiya ve Amerika 10-11 hafta, Estonya ise 11.5 haftalık yaz tatili süresine sahip. İsveç’te öğrenciler 10 hafta, İngiltere’de ise 6 hafta yaz tatili alıyor.

milli-egitim-bakanligi.jpg

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.