Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Harun A. Altuntaş

Harun A. Altuntaş

Yazar

Mavi Vatan'a can veren isim

Doğu Karayipler'de dev transatlantiklerin uğrak yeri olan Grand Turk (Büyük Türk) Adası'nı sizlere anlatmıştım. Adanın keşfinin denizci bir Türk olan Kemali Hasan tarafından yapıldığı ancak daha sonra burada koloni kuran İngilizlerin kâşifin adının ne olduğunu bilmeyip yalnızca milliyetini bildiği için adaların adını Türk adaları koyduğunu anlatmıştım. Bir de adada yetişen şekli Türk fesine benzeyen Melocactus adlı kaktüsten aldığı da söyleniyor.
Bu iddialardan en önemlisi Kemali Hasan'ın Osmanlı denizcilerinin efsane ismi Kemal Reis olduğu da söylenir durur. Ancak adanın keşfedildiği dönemde Türkler, fes kullanmamakta, ya sarık ya da keçe külah kullanmakta, başlarına Orta Asya geleneklerine uygun serpuş takmaktadır.

Gelelim Kemal Reis söylentisine: 1440-1511 yılları arasında yaşayan Kemal Reis, ünlü deniz bilimcisi Piri Reis'in amcasıdır. Kemal Reis'in, 1440 yılında Gelibolu'da doğduğu sanılmaktadır. Ancak bazı Osmanlı kaynakları da Karamanlı bir Türk ailesinden geldiğini yazar. Gençliğinde Akdeniz'de korsanlık yapmış, daha sonra Gelibolu'da Osmanlı donanmasına deniz piyadesi (bahriyede azap askeri) olarak girdi. Daha sonra Azap Reisi oldu. Azap Reisi olmasından bir süre sonra, yaklaşık 1473 yılı dolaylarında, kendisine ait kalitesi (gemisi) ile denizlere açılıp bahriyede 'akıncı leventlik' kaptanlığı yapmaya başladı.

1481 yılında yeğeni Piri Reis'i yanına alıp, yeni seferlere başlamak üzere denizlere açıldığında, artık adı Akdeniz'in en tanınmış reisleri arasında anılmaya başlandı. Kemal Reis kahramanlığı, cesareti ve denizcilik bilgisiyle Akdeniz'in en tanınmış reisleri arasında yer alınca, 1487 yılında Osmanlı padişahı Sultan II. Beyazıt (1481-1512) tarafından devlet hizmetine alındı. Kemal Reis'in 'devlet hizmeti'ne alınması ile Türk denizcilik tarihinde "Büyük Türk Donanma Kaptanları" çağı açılmış olacaktı.

Kemal Reis, devlet hizmetine girdikten sonra Osmanlı denizciliğinde ve özellikle gemi inşa faaliyetlerinde de büyük bir gelişme söz konusu oldu. O döneme göre çok büyük sayılabilecek Venedik gemileri tarzında "Göke" adı  verilen yelkenli ve kürekli  üç güverteli iki büyük gemi 1495 yılında inşa edildi. Bu gemilerden birisine Kemal Reis, diğerine Burak Reis komuta ediyordu. Kemal Reis'in Osmanlı donanması hizmetine alınması ve bahriyenin yeni baştan teşkilatlandırılması, Osmanlı donanmasını o dönemin denizlerdeki süper gücü sayılan Venedik'le başa baş mücadele yapabilecek bir seviyeye getirecekti. 

1499'da başlayan savaşlarda Modon, Koron, Navarin, İnebahtı gibi müstahkem mevkilerin alınmasında Kemal Reis'in büyük hizmetleri oldu. Ayrıca bu dönemde Venedik donanması ile işbirliği yapan Fransız gemileri de hezimete uğratıldı.

Ünlü Türk denizcisi Kemal Reis, 1511 yılında  Ege Denizi'nde karşılaştığı bir fırtınada gemisinin batması sonucu çok sevdiği mavi suların karanlığında azgın dalgalarda kayboldu. Kemal Reis'in vefatı, büyük bölümü Müslüman ülkelerle çevrili Akdeniz ve çevresinde üzüntüyle karşılandı. Denizciliğinin yanı sıra Osmanlı donanmasına getirdiği en önemli teknik yenilik olan 'uzun menzilli toplar'ı ilk defa o kullanmıştı.

Evet Kemal Reis de Hint ve Atlas Okyanusuna yelken açmış bir denizcimizdi. Hayatı boyunca doğru bildiği yolda cesurca 'Mavi Vatan'ın egemenliği için kılıç salladı. Onu minnet, şükran ve rahmetle anıyoruz. Ancak Kemal Reis'in, Grand Turk (Büyük Türk) Adası'na adını veren Kemali Hasan'la Türk olmaktan başka bir ilgisini göremiyoruz. Kemali Hasan Reis, bizim düşüncemize göre Meluncanlardan biri olabilir. Gelin onu da da bir başka yazımızda dile getirelim.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları