Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
A.Öner PEHLİVANOĞLU

A.Öner PEHLİVANOĞLU

BAKIŞ

Lozan

Değerli okuyucular,

Lozan görüşmelerini, Lozan''da gazeteci olarak izleyen Ali Naci Karacan''ın 1943 yılında yayınladığı "LOZAN" adlı eserine dönemin Başbakanı Şükrü Saraçoğlu, kitabın (Lozan, Ali Naci Karacan, Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, 1943)''ın sunuş metninde şöyle diyor;

"Ulusal Kurtuluş tarihi, üç askeri, bir siyasi tarih üzerine kurulmuştur. İnönü zaferi, Sakarya savunması, Dumlupınar askerî zaferleri ve bütün devletler nezdinde Türk devletinin bağımsızlığı ve toprak bütünlüğünü tasdik ettiren Lozan siyasi zaferidir. İnönü zaferinde İsmet Paşa Cephe Komutanı, Sakarya''da Mustafa Kemal Paşa Başkomutan, Dumlupınar''da Gazi Mustafa Kemal Paşa Başkomutan ve İsmet Paşa gene Cephe Komutanı, Lozan görüşmelerinde Mustafa Kemal Paşa Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı ve İsmet Paşa TBMM Dışişleri Bakanı ve ve Lozan görüşmelerinde Başdelege. Yeni Türkiye Devletinin temel taşlarına Ebedi şef ve Millî şeflerin adları kazılmış bulunmaktadır… Genç nesiller bundan gurur duyacaktır…

Şükrü Saraçoğlu, Başbakan, Ankara 7 Temmuz 1943"

..

Televizyonu açtım, ekranda, kalabalık bir cadde görüntüsü, bir muhabir, caddede karşılaştığı orta yaşlı bir beye, elindeki mikronu uzatarak;

"2023 yılı için beklentiniz nedir? Öğrenebilir miyim?" diye sordu. Soruya muhatap olan bey, önce durakladı, soruyu; "Lozan anlaşması bizim için bir hezimettir 2023''te Lozan bitecek, bunu bekliyorum.." diye cevapladı.

Muhabir büyük olasılıkla Haziran 2023''te yapılması beklenen seçimde, bireylerin eğilimini öğrenmek isterken, "2023''te Lozan bitecek" cevabı karşısında şaşırdı, durakladı, ancak konuyu sahiplendi ve devam etti;

"Lozan hakkında ne biliyorsunuz?" sordu.

Bey; "Lozan''ı İngilizler istediği için İsmet Paşa imzaladı. Lozan 2023''te bitecek, böylece hem Lozan''da verdiklerimizi geri alacağız hem de Lozan''ın getirdiği kısıtlamalardan kurtulacağız" diye cevapladı.

Muhabir devam etti; "Lozan''da ne verdik?"

Bey; "Adaları verdik, Musul''u verdik, Lozan bitince bunları geri alacağız, önce çıkmamız lazım."

Muhabir, "Peki nasıl olacak bu?" diye sordu,

Bey "Çok kolay, İstanbul.... şeyinden nasıl çıktık, aynen öyle, Lozan''dan da çıkacağız, olmaz ise Lozan''ı değiştireceğiz Atatürk nasıl değiştirdi biz de değiştireceğiz, ondan sonra yol açık.." dedi.

Muhabir, "Siz kimsiniz?"

Bey; "Biz, biziz hepimiz, işte.."

Muhabir; "Bu bilgileri kimden öğrendiniz..?

Muhatabı, " Hoca efendi.." dedi, cümleyi tamamlamadı, sonra gülerek biraz de böbürlenen davranışla, "Ben, ben kendimden biliyorum.." dedi.

Belli ki konuşan kişinin içinde bulunduğu çevrede "Lozan" konuşuluyor.

TV yayını reklama girdi.

Lozan hakındaki bu olumsuz bilginin kaynağını bulmak amacıyla internettte araştırma yaptığımda, AA dosyalarında aşağıdaki konuşmalara rastladım

**

21 Temmuz 2019:

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan konuşmasında;

AA. "1920''de bize Sevr''i gösterdiler, 1923''te Lozan''ı razı ettiler birileri bize Lozan''ı zafer diye yutturdu. Herşey ortada. İşte şu anda EGE''yi görüyorsunuz. Bağırsan(!) sesini duyuracağın adaları biz Lozan''da verdik. Oralar bizimdi, hâlâ bizim, camilerimiz var, ibadethanelerimiz var, ama şu anda EGE''de kıt''a sahanlığı ne olacak bunları konuşuyoruz, hâlâ bunların mücadelesini veriyoruz, niye, o anlaşmada masaya oturanlar sebebiyle. O masaya oturanlar, hakkını vermediler, veremediler. Veremedikleri için onun sıkıntısını şimdi biz yaşıyoruz."

Konu hakkında bir diğer mesaj, 24.7.2021 tarihinde Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı''ndan yapılan açıklama; Cumhurbaşkanı Erdoğan, Lozan  Barış Antlaşması''nın imzalanmasının 98. yıl dönümü münasebetiyle bir mesaj yayımlıyor.

"Bugün Türkiye Cumhuriyeti''nin kuruluş belgelerinden Lozan Barış Antlaşması''nın 98''inci yıl dönümü olduğunu hatırlatan Erdoğan, "Kahraman milletimizin her türlü imkansızlığa, ihanete ve zorluğa rağmen zaferle taçlandırdığı istiklal mücadelesi, Lozan Barış Antlaşması ile uluslararası alanda da tasdik edilmiştir." değerlendirmesini yapıyor.

"Lozan Barış Antlaşması''nın 98''inci yıl dönümünde, Cumhuriyetimizin banisi Gazi Mustafa Kemal ve silah arkadaşlarını tazimle anıyor; aziz şehitlerimize Allah''tan rahmet, tüm gazilerimize sağlık ve afiyet temenni ediyorum."

***

Devrimlere karşı duruşu ile çoğu konuşmada toplumun belirli kesiminde referans gösterilen üç yıl önce vefat eden Kadir Mısırlıoğlu''nun; web sahifelerine girdim, Mısırlıoğlu şöyle diyor,

"Lozan hakkında bilinen yaygın iki yanlış; Lozan Anlaşması 2023''te bitiyor mu? Hayır, Lozan Anlaşması süreli bir anlaşma değildir. Lozan Anlaşması 2023''te bitmiyor. Lozan Anlaşması''nın bir geçerlilik süresi var mı? Araştırmalara göre Lozan Anlaşması 2023''te bitmiyor ve Lozan Anlaşması''nın bir süresi yok.

Diğer bir konu, Lozan değiştirilebilir mi?" Mustafa Kemal Anlaşmayı değiştirdi; biri Antakya konusunda diğeri Boğazlar Rejimi yerine Montrö''yü kabul etti. Lozan gerekirse değiştirilebilir, biz de değiştireceğiz..."

Sokaktaki vatandaşın basına yansıyan Lozan hakkındaki gerçek dışı bilgiye dayalı konuşmaları karşısında  doğruları kamuya hatırlatmanın gerekli olduğuna inanıyorum.

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları