Lohusa Humması'nın tehlikeli sonuçları

Yeni doğum yapmış ya da düşük yapmış annelerde görülen halk arasında albastı olarak bilinen Loğusa Humması, dikkat edilmediği zamanlarda daha tehlikeli sonuçlara sebebiyet veren ateşli bir iltihabi hastalıktır. Doğumda annenin bakteri ve mikroplara karşı savunmasız kalması sonucunda oluştuğu varsayılan Loğusa Humması nedir?

Bitkinlik ve halsizlikle birlikte yüksek ateşe neden olan hastalıktan korunma yolları ve tedavisi hakkında kadınlara başvuru niteliğindeki yazımızı okumanızı tavsiye ediyoruz.

Kadınlarda hijyenik temizlik önemli rol oynar. Kaldı ki özellikle doğum yapan kadınların kendi kişisel temizliğine daha fazla dikkat etmezi elzem bir durumdur. Doğum yapmış ya da düşük yapmış kadınlarda yeterince hijyenik kurallara uyulmaması bazı hastalıkların tetikleyicisi olabilmektedir. İşte bunlardan biri olan ölümcül sonuçlara da neden olabilecek Loğusa Humması (Albastı) nedir?

Loğusa Humması, üreme organı yollarında iltihaplanma, doğum esnasında temizliğe yeteri kadar önem verilmemesi veya idrar yollarının iltihaplanması gibi hijyenik nedenlerle ortaya çıkan mikroplu ve ateşli iltihabi bir hastalıktır. Halk arasında "Albastı" olarak bilinen bu hastalıkta doğumdan 3 veya 7 gün sonra ateş yükselir. Karnın alt bölümünde yumuşaklık hissedilir. Akıntı fazlalaşır ve genel bitkinlik durumları oluşur.

Loğusa hummasının meydana gelmesine yol açan başlıca nedenler şöyle sıralanabilir:

*) Doğum ya da loğusalık sırasında geçirilen zatürre, anjin ve grip gibi ağır hastalıklar.

*) Loğusanın ellerinin kirli ve dolayısı ile mikroplu olması.

*) Doğuma yardım edenlerin dikkatsizlikleri ve bu arada kirli ellerle bebeğin doğumunun yapılması.

*) Loğusalık sırasında tam banyo almak.

*) Altı hafta geçmeden ilişkiye girmek.

 

Lohusa Humması (Albastı)'nın belirtileri ise şunlardır:

*) Doğumdan 3-7 gün sonra başlayan yüksek ateş,

*) Boğaz ağrısı,

*) İsilik,

*) Bitkinlik ve halsizlik,

*) Kusma veya ishal,

*) Baş ve bel bölgelerinde ağrı,

*) Çok fazla kirli ve kokulu akıntı.

Ayrıca mikroplar kana karışınca, akciğerler, böbrekler, damarlar gibi daha başka organlarda da iltihaplar, karışmalar olur. Bunlardan en çok görüleni, bacaklardaki toplardamarların iltihabı sonunda, bacaklardan biri ya da ikisi birden şişer. Buna "flebit" denir. Bu iltihaplı damarların içinden kopan bir pıhtı parçasının akciğerler ya da beyin damarlarını tıkaması âni ölüme yol açabilir.

Lohusa hummasına karşı öncelikle kadının hamilelik döneminde bilinçlendirilmesi ve kendi çapında önlemini almaya çalışması gerekir. Size daha sonra Albastı da denen Lohusa Humması'nın bizim kültürümüzdeki yerinden söz edeceğim.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları