Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
A.Öner PEHLİVANOĞLU

A.Öner PEHLİVANOĞLU

BAKIŞ

Küresel Isınmanın Maliyeti

Değerli okuyucular bugün sizlere, küresel ısınmanın maliyeti ile dünya ve Türkiye'de yaşanacaklar hakkında çeşitli kaynaklardan derlediğim bilgileri sunacağım.

 

Küresel ısınma nedeniyle dünya genelinde 2020 yılında yaşanan potansiyel iş gücü kaybı 295 milyar saat.

Küresel ısınma nedeniyle dünya genelinde 65 yaş ve üzeri 345 bin kişi hayatını kaybetti. Bu 2000 yılından beri yüzde 80'lik artış anlamına geliyor.

Deniz seviyesinden 5 metre yüksekliğe kadar olan yerlerde 569,5 milyon kişi yaşıyor. Bu kişilerin yükselen sularla sel, şiddetli fırtına, bulaşıcı hastalıklar gibi tehlikelerle karşı karşıya kalma riski her geçen gün artıyor.

2020 yılında dünya genelinde meydana gelen 242 kayıtlı orman yangını, kasırga, sel gibi doğal afetin maliyetinin 178 milyar dolar civarında olduğu tahmin ediliyor.

2019 yılında hava kirliliği ile ilişkilendirilebilen hastalıklar nedeniyle 4 milyon kişinin hayatını kaybettiği tahmin ediliyor..

2020 yılı içerisinde herhangi bir ay içerisinde dünya yüzeyinin yüzde 19'u aşırı kuraklıktan etkilendi.  2010 yılına kadar bu oran çok nadiren yüzde 5'in üzerine çıkmıştı.

İklim değişimi ile ekinlerin büyüme sezonlarının kısalması nedeniyle rekolte düştü. 1981 ve 2010 yılları arasında temel ürünlerden mısır hasadı yüzde 6, soya yüzde 5,8, buğday yüzde 3 ve pirinç yüzde 1,8 azaldı.

Kömür, petrol ve doğal gaz gibi sektörlere devlet destekleri sürüyor. En yüksek sera gazı salımını gerçekleştiren 65 ülkede kömür, petrol ve doğal gaz gibi sektörlere her yıl ortalama birer milyar dolar devlet desteği sağlanıyor.

Sadece Avrupa'da sıcaklıkla ilişkili ölümlerin maliyeti 6,1 milyon kişinin ortalama gelirine denk.

                2019 yılında dünya genelinde sıcaklık kaynaklı ölümlerin finansal maliyeti 245 milyar dolara ulaştı. Bu rakam dünyadaki ekonomik üretimin yüzde 0,28'ine ya da 20 milyondan fazla kişinin yıllık maaşına denk.

2019 yılında dünya genelindeki elektrikli araç sayısı 7,2 milyonla toplam araçların sadece yüzde 1'ini oluşturdu. Bu da en önemli karbondioksit kaynağı olan araçlardan çıkan sera gazını azaltmak için çok düşük bir oran.

 

*

Birleşmiş Milletler, 2016'da Paris Anlaşması'nı imzalayarak sera gazı emisyonlarını azaltma sözü verdikleri halde hala en fazla kirletenler arasında bulunan taahhüdlerini karşılamamış olan ülkeleri (ABD, Çin, Rusya, Hindistan, Brezilya, Endonezya) kınadı.

Yaklaşık 200 imzacı ülkenin çoğunun yeni taahhütlerini dikkate alan BM son değerlendirmesine göre, dünya hala +2,7  santigrat derece artış senaryosu ile "felaket" bir ısınmaya doğru gidiyor. En iyi ihtimalle ise bu artış +2,2 santigrat derece olacak.

 

03°C'lik artIş olursa yaşanacaklar

 

BM raporunda, sera gazı emisyonlarımızı azaltmazsak, 2100 yılına kadar küresel ortalama yüzey sıcaklıklarında yaklaşık 3°C'lik artış olacağı öngörülüyor. Bu durumda:

·              Biyolojik çeşitlilik yok olacak,

·              Suya ve gıdaya erişimde büyük sıkıntılar yaşanacak ve buna bağlı salgın hastalık ve ölümde artış olacak

·              Aşırı hava olayları nedeniyle afetler ve dolayısıyla can ve mal kayıpları artacak,

·              Kuraklık nedeniyle tarımsal üretim yapılamaz hale gelecek; su ve gıda kıtlığı yayılacak ve artış gösterecek,

·              Dünyadaki 410 milyon insan şiddetli kuraklığa maruz kalacak, 49 milyon insanın ise yaşam alanları deniz seviyesi artışından etkilenerek sular altında kalacak,

·              Sıcak hava dalgaları sebebiyle hassas gruplar hayatta kalma mücadelesi verirken buna bağlı salgın hastalık ve ölümler artacak,

·              Günümüzde 500 milyon insanın yiyecek, koruma ve gelir ihtiyacını karşılayan mercan resiflerinin tamamı yok olacak.

·              Milyonları aşan yoğun göç yaşanacak.

 

                Türkİye'de Neler Yaşanacak

 

·              2100 yılına kadar küresel ısınmaya bağlı olarak deniz seviyesi 74 cm artacak. İstanbul ve İzmir'de 50 cm yükselmesi durumunda 252.000 kişi taşkınlara maruz kalacak

·              Kıyı bölgeleri; kalıcı toprak kaybı, taşkın ve erozyonlara maruz kalacak,

·              Kıyı eko sistemlerinde bozulum, toprağın, suyun tuzlanması ve doğal drenaj kaybı görülecek,

·              Deniz canlıları %17 azalacak.

·              Sıcaklık ve asitlenmenin artmasıyla, oksijen miktarı ve gıda arzı azalacak,

·              Kuzey Ege Denizi'ndeki balık stokları %18 oranında azalacak.

 

DSİ, İznik ve Van göllerinde suların büyük ölçüde çekildiği, göllerin sınırlarının yeniden çizileceğini açıkladı. Kasım 2021 son haftasında Batı Anadolu'yu etkisi altına, yer yer hızı 120 km'yi aşan fırtına can kaybı ve meskun mahalde büyük hasar ve yıkıma neden oldu. İklim krizinin sebep olduğu her üç olay, küresel bazda sera gazı salımının azaltılmasının önemini bir kez daha ortaya koymuştur.

Esenlik dileklerimle.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları