Kulak ağrıları

Toplumda sıkça duyduğumuz hastalıklardan biri de kulak ağrısı şikayetidir. İnsanın günlük yaşamını etkileyen rahatsızlıklardan biridir. Kulak zonklaması, yanma, batma gibi çeşitleri vardır. Uzmanlara göre, bu ağrılar farklı sağlık problemlerinin nedeni olabilir.
Kulak; bilindiği gibi dış, orta ve iç kulak olmak üzere üç bölümden oluşmaktadır. Ağrının nedenini  bulmak için öncelikle kulağın hangi bölümünün ağrıdığını saptamak gereklidir. Uzmanlar, kulak ağrılarının başlıca sebebinin enfeksiyon olduğunu belirtiyor. İç kulak enfeksiyonunda, kulak ağrısının yanında mide bulantısı, baş dönmesi veya kusma gözlenirken, dış kulak enfeksiyonlarında kulak kepçesinde ya da yolunda şişlik, kızarıklık ve kaşıntı görülebilir. Orta kulak enfeksiyonlarında ise ateş ya da kulakta doluluk hissi vardır.
Çocuklarda gözlenen kulak ağrılarının çoğu orta kulak enfeksiyonlarıdır. Soğuk algınlığından sonra, çocukların aile hekimlerine getirilmesinin en yaygın ikinci nedenidir. Orta kulak enfeksiyonları tıp dilinde otitis media olarak adlandırılır. Yapılan bir çalışmaya göre, üç  yaşından küçük çocukların yüzde 30'u her yıl otitis media nedeniyle doktora götürülüyor. Hatta daha küçük çocukların yüzde 90'ının akut otitis media geçirmiş olabileceği belirtiliyor. Orta kulak enfeksiyonu, 6-15 ay arasında sıklıkla gözlenirken, beş yaş sonrasında görülme sıklığında düşüş görülüyor. 
Kulak kiri birikmesi ayrıca önemlidir. Kulakta salgılanan fizyolojik bir salgı olduğu belirtilir. Bu salgı  yanlış temizlendiğinde, birikme yapıp sertleşerek kulak yolunu tıkar. Bu durum kulak ağrısına yol açar. Gliserin damlatılarak kulak yolu temizlenir. Kulağı temizlemek için kulak çubuğu ya da sivri maddelerin kullanılması zarar verebilir.
Öte yandan uçakların yüksek irtifalara ulaştığı süreçte yaşanan basınç değişiminden dolayı kulakta  ağrı olabilir. Boğaz ve sinüs enfeksiyonları kulak ağrısının nedenlerinden biridir. Uzmanlara göre, kulak kepçesinde kan toplanması kıkırdak iltihaplanması, yanık ve donma, tümörler, dış kulak yolunda iltihaplanma nedenlerden biridir. Ayrıca, çene eklemi hastalıkları,  boğaz enfeksiyonları, bademcik, dişle ilgili hastalıklar, farenjit, ağız yaraları, tümör ve yemek borusu tümörleri kulak ağrısı nedenleri arasında sıralanabilir.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları