Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Mehlika Figen Yazar

Mehlika Figen Yazar

Sonsuz Bilinç

Kuantum fiziği nedir

Kuantum fiziği hakkında bilinmesi gerekenler

kuanto.png

Her şey dalgalar ve parçacıklardan oluşur.

Kuantum fiziği ile saçılan ışık frekansı bile ölçülebilir.

Kuantum fiziği olasılıklar üzerine kuruludur.

EPR paradoksu ve kuantum fiziği bilinmezliği.

Nesneler büyüdükçe kuantum etkileri azalır.

Kuantum fiziği gerçektir.

Kuantum fiziği; maddelerin atom hatta atomaltı seviyedeki hareketlerini inceleyen bir bilim dalıdır.

Farklı isimlerle de adlandırılan kuantum fiziği; elektron, proton, nötron, kuark, gluon gibi parçaların ışık, x ışını, gama ışını ile etkileşimlerini ve doğal durumlarını inceleyerek temel özelliklerini çözmeye çalışır.

Evrendeki her şey dalgadır ve parçacıklardan oluşmaktadır.

Burada ölçülebilirlik bir durum söz konusudur. Mesela  dalga boyu, zaman, dalga yüksekliği ve devir sayısı kuantum fiziği ile incelendiği ve gerçekten uzman olmayanların anlaması imkansız olan matematik işlemleri yapıldığı zaman ışığın parçacık doğasının matematiksel formülü çıkar.

'Tamam bunu elde ettik de ne olacak şimdi?' diye sorabilirsiniz. İşte cevap olabilecek en küçük bilinmezin bile ne olduğunu keşfetme imkanı bulup karanlık madde gibi pek çok şeyin doğasını keşfetme yetisine sahip olabiliriz. Yani bilim dışı diye tanımlanan her şeyin bilimsel yönünü keşfedebiliriz.

Her ne kadar günümüzde hala içselleştirilmese de Kuantum fiziği gerçektir ve bilimdir. Çünkü kimilerine göre kuantum fiziği hala bir  sihir gibi görünür. Halbuki Kuantum fiziği gerçektir ve Hatta oldukça katı matematiksel kurallar ve fizik ilkeleri çerçevesine sahiptir.

Evet, kuantum fiziği teorileri oldukça sıradışı görünebilir ancak temel fizik kurallarıyla çatışmadığı sürece teoriler, bilimi her zaman bir adım ileri götüren basamakları oluşturabilir. Böylelikle kuantum alanıyla ilgili  bir şeyleri çözdüğümüz zaman hiçbir şey eskisi gibi olmayabilir.

Peki halk arasında bu kuantum fiziğini neden hala anlayamıyoruz? Çünkü  Kuantum fiziğinin ilgilendiği alanlar; dalgalar, parçacıklar, frekanslar bildiğimiz hayatın içinde görünür durumda değiller. Çünkü kuantum etkisi ancak baya baya küçük nesneler üzerinde görülür.

Odada yürüyen bir kedinin etrafına yaydığı dalga boyunu görmek için odadaki bir atomu Güneş Sistemi kadar büyütmemiz gerek. Gördüğümüz dalga boyu yine de Güneş Sistemi'ndeki bir atom genişliğinde olur. Kütle ve hız küçüldükçe ancak dalga boyları görülecek kadar büyük olur. Yani kuantum hakkındaki her şey atom ve atomaltı düzeyde olup bitiyor.

Kuantum fiziğine en önemli katkılardan birini ünlü bilim insanı Albert Einstein yaptı. Einstein ile genç meslektaşları Boris Podolsky ve Nathan Rosen tarafından yayınlanan makalede geçen ve soyadlarının baş harflerinden adını alan EPR paradoksuna göre kuantum fiziği yerel değildir. Yani sadece bir yerde olup bitmemektedir. Bunun anlamı, dünyanın öbür ucunda yapılan deneylerin sonuçları bile birbirini etkileyebilmektedir. Yani zaman ve mekan ötesidir.

Yerel Gizli Değişkenler Teorisi olarak da adlandırılan bu paradoksa göre ya yapılan deneylerde bazı faktörler değişmez olarak kabul edilecek ya da deney sonuçları ışık hızı ile paylaşılacak.

Tabii nesneler büyüdükçe kuantum etkileri azalır çünkü bu fizik evrendeki herşeyin dalgalar ve parçacıklardan oluştuğunu söyler. Ancak nesneler büyüdükçe klasik fizik kanunları geçerli olmaya başlar. Ya da bu kanunlar varmış gibi bir algı yaratır.

Çünkü bilimin temel olayı, yapılan deneylerin bazı öngörülen sonuçlardan biri ile tamamlanmasıdır. Ancak kuantum fiziğinde böyle bir durum söz konusu değil. Kuantum fiziğinde yapılan bir deneyin sonucu olarak aklınıza gelen her olasılık bir ihtimale. Bunun anlamı, parçacıkların aynı anda birden fazla durumda olabilmesidir.

Bilim kurgu eserlerdeki paralel evren teorisinin dayandığı en önemli nokta da bu parçacıkların aynı anda birden fazla durumda olabiliyor olmasıdır.

Konu ile ilgili pek çok farklı bilimsel düşünce ve matematiksel teori var. Ancak yine de deney ölçümünü yapacak ölçüm sistemi bile tam olarak ortaya çıkacak belirsizliklerden biri olarak kabul edilebilir. Yani sonsuz olasılıklar denizinde var olan bir evrendeyiz. Peki bu olasılıkları belirleyen etken nedir? Tabiki niyetlerimiz. Her bir niyet kuantum dolaşıklıklarını harekete geçirip olacak oluşumu sağlar.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları