Korona ve grip arasındaki farkı bu şekilde anlayabilirsiniz

Korona ve grip arasındaki farkı bu şekilde anlayabilirsiniz
Sonbaharın gelmesiyle hastalıklar artıyor. Peki, korona olup olmadığımızı nasıl anlarız? İşte grip ile korona arasındaki farklar…

Sonbahar geldi ve hava hem sıcak hem de soğuk seyredebiliyor. Bazen çevremizden virüs almamız kolay oluyor. Ancak hastalık basit bir soğuk algınlığı mı yoksa Kovid-19 mu? Bazı belirti işaretlerini izleyerek önleminizi almanız gerekebilir.

Üst solunum yolu hastalıkları birbirleriyle çok yakın benzerlikler gösteriyor. Bu sebeple ayırt edilmeleri oldukça zor olabilir. Semptomların çoğunun ortak olması, kafaları karıştırabiliyor. Korona ve grip arasındaki farkı anlamak için uzmanların söylediklerine kulak vermek gerekiyor.

NTV’nin haberine göre; üst solunum yolu hastalıklarının birbiriyle karıştırılmaması gerektiğini söyleyen Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Esin Şenol, Kovid-19 şüphesi olanlarda aranan belirtilerin ateş, öksürük ve nefes darlığı şikayetlerinden en az biri, öksürük ve solunum sıkıntısı aranması gerektiğine vurgu yaptı.

GRİP İLE KORONA ARASINDAKİ FARKI NASIL AYIRT EDERİZ?

Pek çok kişi, hastalık belirtileri göstermeye başladığında grip mi covid mi diye merak ediyor. Böylece önlem almak daha kolay hale geliyor. Belirtiler üzerinde durmak gerekirse yüksek ateş, nezle, grip ve Kovid-19’da görülüyor.

Öksürük belirtisi gösteren kişilerde grip veya alerji olabilirken, baş ve boğaz ağrısı belirtileri soğuk algınlığı (nezle) ve gripte kendini gösteriyor.

KORONA VE GRİP ARASINDAKİ FARK ZOR AYRILIYOR

Prof. Dr. Şenol’a göre alerji aniden başlamıyor ve uzun süreli belirtiler gösteriyor. Ayrıca alerji ateş yapmıyor ama öksürük belirtisi gösterebiliyor.

Alerjiyi diğerlerinden ayırmak bu yüzden biraz daha kolay olabilirken, grip ve korona arasındaki farkı anlamak için daha dikkatli olmak gerekiyor. Belirtileri gözlemlemek önemli oluyor.

Her iki durumda da ani başlayan ateş, kuru öksürük, kırıklık ve halsizlik bulunuyor. Ancak grip ve korona arasındaki en önemli fark, Kovid-19’da solunum sıkıntısı (nefes darlığı) yaşanması oluyor. Gripte bu belirti olmuyor.

ates.jpg

HANGİ HASTALIĞIN BELİRTİSİ NEDİR?

Belirtileri bilirseniz, hangi hastalık için ne önlem almanız gerektiğini de net bir şekilde bilebilirsiniz. Aksi takdirde yanlış tedaviyle iyileşme süreçlerinizi uzatabilirsiniz. O halde hangi belirti hangi hastalığa işaret ediyor?

ALERJİ: Hapşırma, kuru öksürük, hırıltı, gözlerde kızarma ve kaşıntı görülebilir.

GRİP: Ani ateş, kuru öksürük, baş ve boğaz ağrısı, halsizlik oluşur.

KOVİD-19: Nefes darlığı, kuru öksürük, halsizlik, ani ateş gözlenir.

NEZLE: Burun akıntısı, hapşırık, hırıltı, gözlerde kızarıklık, kaşıntı, baş ve boğaz ağrısı.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.