Konut alma devri kapanıyor

Konut alma devri kapanıyor
Konut kredisine erişim, faizler, yüksek kiralar gibi sorunlar konuta yatırım yapacakları düşündürüyor

Türkiye'de milyonlarca vatandaş kirada oturuyor, konut almak için tasarruf ediyor. Durmak bilmeyen kiralar nedeniyle kiracılar ev sahibi olabilmek için fırsat kolluyor. Maalesef bu fırsatın ellerine geçmesi git gide zorlaşıyor.

Uzmanların yaptığı açıklamalara göre artan rakamlardan dolayı yatırım için ev almak iyice zorlaştı. İlk evini almak için uğraşan vatandaşların işi bir nebze daha kolay olsa da ikinci evini alacak olanlara konutun fiyatının yüzde 22,5'i kadar kredi verilmeye başlandı.

Durum böyleyken konut almak için çekilen kredinin ödemesi de artınca yatırımcılar geri çekilmek zorunda kaldı. Örnek olarak yatırım amaçlı ikinci konutu alacak kişiler 5 milyon liralık bir ev için 3 milyon 875 bin lirayı nakit ödemesi geri kalan kısmını da kredi kullanması gerekiyor.

79953.jpg

KİRALARDA NE BEKLENİYOR ?

Konut kiralarına yönelik Ulvi Özcan “Kiralar ile ilgili kalıcı bir düzenleme yapılmadığı için çözüm noktasında da olumlu bir gelişme göremiyoruz. Hatta dün bir grafik gördüm kiranın ilanda kalma süresi çok kısalmış bu durumu piyasada gözlemliyoruz” dedi.

ba182db1d6f616b53878b0e0ef02fce7.jpg

KONUT YATIRIM ARACI DEĞİL

Yüksek fiyatlar ve yüksek faiz ortamı hakkında konuşan Ulvi Özcan “Ben bugünkü koşullarda kontun yatırım olduğunu düşünmüyorum. Aslında Türk insanının klasik yatırımıdır konut. Ancak bu durumun mevzuatlarla özendirici hale getirilmesi gerektiğine inanıyorum. Ayrıca kiracı kiraya veren uyuşmazlıkları mahkemelerdeki süreçlerin uzaması yatırımcıyı mesafeli olmaya mecbur bırakıyor. Kiralık sorununa kalıcı çözüm kamunun yani hazine vakıflar TOKİ ve belediyelerin kiralık konut üretimi yapmaları gereğindedir gibi geliyor bana” değerlendirmesinde bulundu.

KONUT FİYATLARINDA DÜŞÜŞ BEKLEMİYORUM

119332.jpg

Helman Yönetim Kurulu Başkanı Selman Özgün, konut fiyatlarında bir süredir durağanlık olduğunu belirterek, şu açıklamalarda bulundu:

"Son 3-4 aydır uygulanan politikalar ve faizlerdeki artış konutta talebi frenlemiş, bu da fiyatlara net bir şekilde yansımıştır. TCMB Konut Fiyat Endeksi'ne göre geçen yıl temmuzda yüzde 173 olan yıllık artış bu senenin temmuz ayında yüzde 94,7'ye kadar geriledi. Artış hızı yarı yarıya azalmış. Özellikle son 2-3 aydır fiyatların tamamen durağanlaşması reel anlamda fiyatların gerilemesi manasına geliyor zaten. Bundan sonraki süreçte TL bazlı düşüş beklemiyorum. Ancak fiyatların artış göstermemesi mevcut enflasyon nedeniyle reel olarak zaten konutların değerinde düşme olduğunu gösteriyor. Fiyatların bir süre daha durağan şekilde süreceğini düşünüyorum. Bu da aslında konut almak isteyenler için yatırım fırsatı sunuyor”

KONUT ALMAK İÇİN BEKLEMEYE GEREK YOK

Hakan Akdoğan “İhtiyacı olanların, orta ve uzun vadeli düşünenlerin hiç beklemelerine gerek yok. Kısa vadeli al-sat için piyasa şu anda uygun değil. Kısa vadeli alım satımlardan para kazanmak zor. Şişirilen fiyatların geriye geldiğini, gerçek fiyatlarda ciddi bir pazarlık imkanının olduğu dönemdeyiz. Uzun dönemli yatırım ve oturum amaçlı alacaklar mutlaka bu süreci değerlendirmeli. Şu anda gayrimenkul piyasası alım fırsatı sunuyor. Alıcıların pazarlık gücünün yüksek olduğu bu dönem uzun sürmeyecektir” değerlendirmesinde bulundu.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.