Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Mehmet Eyüp Yardımcı

Mehmet Eyüp Yardımcı

Yazar

Kıssa ve hisse

1696 senesinde Süleymâniye Medresesi''ndeki eğitimini tamamlayan Nûreddîn Cerrâhi hazretleri çok genç yaşta Mısır-Kâhire Başkadılığına tayin edilir. Mısır yolculuğu öncesi aile efradıyla vedalaşmak üzere dayısı Hacı Hüseyin Efendi''nin Üsküdar Toygartepe''deki evine uğrar.

O gece dayısı ile birlikte evinin karşısındaki Selâmi Efendi Tekkesi''ne gider.

Bu ziyaret hayatının dönüm noktası olur.

Tekkenin postnişini Ali Alâeddin Köstendilli Efendi''yi tanımasıyla coşkun Hak aşkı tezâhür eder. O gece her şeyi geride bırakıp Ali Alâeddin Köstendilli Efendi''nin talebesi olur.

Tam 7 sene sürer bu talebelik süreci sonrasında icazetini alarak hâlife olur.

Ali Alâeddin Köstendilli Efendi onu Karagümrük''teki Canfedâ Hâtun Camii yanında müezzin İsmaîl Efendi tarafından yaptırılan halvethâneye gönderir ve burada Süleyman Veliyyüddin ve Mehmed Hüsâmeddin isimli talebeleri yetiştirmesini ister.

Geçen zamanla birlikte şöhreti dilden dile, gönülden gönüle yayılan bu değerli velînin müridi olmak isteyenlerin sayısı artar, onları yetiştirmek için büyükçe bir mekâna ihtiyaç vardır. Bu sırada Canfedâ Hâtun Câmii''nin yanındaki konak da satılıktır. Sarayın dârüssaâde ağası Beşir Ağa bu konağı almaya niyet eder. Lâkin o gece rüyâsında Nûreddîn Cerrâhî Hazretlerini görür, Cerrâhî Hazretleri kendisinden konağı almamasını istiyordur. Aynı gece devrin pâdişâhı III. Ahmet de rüyâsında, Nûreddîn Cerrâhî Hazretlerinin ihtiyâcının giderilmesine ilişkin bir rüyâ görür. Ertesi gün pâdişah III. Ahmet konağın satın alınması için sarayın imamı Yahyâ Efendi''yle Nûreddîn Cerrâhî Hazretlerine 300 altın gönderir.

Böylesine genç bir yaşta ömrünü Hak yoluna adayan Nûreddîn Cerrâhî Hazretleri, Yahyâ Efendi''yi en iyi şekilde ağırlar ve altınları kabul etmeyerek, bir dergâh yapılmasının daha makbûle geçeceğini söyler. Sarayın imamı Yahyâ Efendi, Nûreddîn Cerrâhî Hazretleriyle geçirdiği o kısa zaman içinde kendisine büyük hayranlık besler. O gün Yahyâ Efendi''nin hayâtı için bir dönüm noktası olur. Zîra saraydaki vazîfesinden ayrılarak Nûreddîn Cerrâhî Hazretlerine talebelik yapmaya başlar.

Nûreddîn Cerrâhî Hazretleri altınları pâdişâha göndermiştir. III. Ahmet bu hâdise üzerine derhal konağın satın alınarak, arsası üzerine Nûreddîn Cerrâhî Hazretleri adına bir tekke inşâ edilmesini emreder. Kısa sürede tamamlanan Nûreddîn Cerrâhî Tekkesi, 15 Kasım 1703 senesinde büyük gönül sultânının hocası Köstendilli Alâeddin Efendi''nin de iştirâkiyle duâ ve zikirlerle açılır. Kandilini hocasıyla beraber uyandırdığı bu tekkede 18 sene boyunca Kur''an ve sünnet yolunda hizmet eden Nûreddîn Cerrâhî Hazretlerinin ardından, o kandilin bugüne değin hiç sönmediği bir tekkedir Nûreddîn Cerrâhî Tekkesi...

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları