Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Hüseyin Movit

Hüseyin Movit

DİKKAT ETSENİZ İYİ OLUR

Kısaltmalara getirilen ekler

Son sesin d sesine dönüşmesi bazı Batı kökenli kelimeler için de söz konusudur: aldehit, barit, bergamot, elipsoit, epizot gibi kelimeler ünlü ile başlayan ek aldıklarında son sesleri d olur. Yapılacak iş, Türk Dil Kurumunca yayımlanmış olan Yazım Kılavuzu'nu esas almaktır. Sözümüzü bitirmeden önce söz konusu cellat kelimesi üzerinde yapılan yorumlardaki bazı imla sorunları üzerinde duralım. TDK'nın değil TDK'nin olacak. Bununla ilgili kural şudur:

Büyük harfler biçimindeki kısaltmalara getirilen ekler kısaltmanın son harfinin adına göre yapılır. TDK'nin son harfi K'dir ve bunun okunuşu ve bu harfe verilen Yeni Türk harflerine göre ke biçimindedir.

Bu bakımdan yazılarda geçen TDK'ya, TDK'nın biçimleri TDK'ye, TDK'nin olacak.

Hakkı Devrim, Türk Dil Kurumu adından sonra gelen eki yazısında Türk Dil Kurumu'nun biçiminde kesme ile ayırıyor. Kurum ve kuruluş adlarından sonra kesme kullanmıyoruz. Dolayısıyla bu kurum adına Türk Dil Kurumunun biçiminde ek getirilmeliydi.

Tonsuz, tonlu terimleri yerine sert, yumuşak terimlerinin yerleşmesine çalışıyoruz. Bu kavramın dilde birkaç adı var. Okullar sert ve yumuşak terimini kullanıyor. Millî Eğitim Bakanlığının yayınlarında da sert ve yumuşak terimleri geçiyor. Adam yayınlarından aktarılan metinde geçen kuraldışı kelimesi ayrı yazılmalıdır. Her iki kelime de gerçek anlamındadır. Yapılan yanlışlar, gösterilen tutarsızlıklar yalnızca kelimelerin imlalarında, terimlerin seçiminde değildir. Türk dilinin ses, yapı, cümle ve anlam bilgisiyle ilgili çözülmesi gereken sorunları vardır.  (Prof. Dr. Hamza Zülfikar, www.turkedebiyati.org )

*

Bir sözlüğün irdelenmesi

+++++++

Bir dilin telaffuzu tamamen seslerin söylenişi demektir. Dünyanın bütün dillerinde bu sesler temel olarak vokal ve konson diye ayrılır. Yazımdaki harfler de ünlü ünsüz veya sesli sessiz diye ayrılır. Bunu ilkokulu bitiren bütün öğrenciler bilir. Oysa Dr. Serhat Demirel tarafından yazılıp RTÜK tarafından bastırılan Türkçe Telaffuz Sözlüğü'nde, vokal-konson, ünlü-ünsüz, sesli-sessiz ayrımı tek bir cümleyle bile belirtilmeden, söyleyişe yer verilmiştir. 

*

BUNLAR DA KISA KISA

* Metin Uca: "İslamiyetle bağdaşmayan davranışlarından dolayı, Tanrı tarafından yok edilen kavim."

Cevap: Lut.

- Lut Kavmi değil, Lut Gölü kıyısında bulunan Sodom ve Gomora şehirleridir.

- Kavmin peygamberi MÖ 19. yüzyılda yaşamıştır.

- İslam dini 7. yüzyılda ortaya çıkmıştır.

* Buket Uzuner, İstanbullular adlı romanında, Pontus Prensi Komnenos İslamiyet'i kabullendi, demiş!

Yazarın, Pontus Krallığı'nın MÖ 63'te yani Müslümanlığın ortaya çıkışından tamı tamına 674 yıl önce tarih sahnesinden çekilmiş olduğundan haberi yok!

Sallayın bakalım kim yutacak?

* Hıncal Uluç'un kafasına bir kiremit daha düşmüş: "Ne mutlu Türk'üm diyene!." (Sabah, 22.01.2021)

Sayemizde, nihayet öğrendi...

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları