Kış temizliğini aman unutmayalım

Bildiğiniz gibi dört mevsim vardır. Bu mevsimlerden Mart, Nisan, Mayıs ayları ilkbaharın müjdecisidir. Haziran, Temmuz, Ağustos ise bizlere hem tatili hemde yaz aylarını hatılatır. Eylül, Ekim, Kasım ayları ise yağışlı son bahar aylarını, dolayısıyla okul ve iş başını aklımıza getirir.  Aralık, Ocak, Şubat ayları da bize soğuk kış günlerinin geldiğini söyler.

İçinde bulunduğumuz Ekim Ayı sonbaharın ortasıdır. Yani önümüz kış aylarıdır. Dolayısıyla yazlık kıyafetlerin kalktığı kışlık kıyafetlerin hazırlandığı, yaşam alanlarımızın da sağlık açısından havalandırılıp temizlenmesi gerektiği günlere geldik. Şimdi sizlere kış ayları için yapmamız gereken temizliği hatırlatmak isterim:

Vaktimizin çoğunu evimizde geçiririz malumunuz aslan yattığı yerden belli olur. O yüzden temizliğe evimizden başlayalım. Özellikle oturma odası ve salon gibi tüm ailenin bir arada zaman geçirdiği yerler, en hızlı kirlenen odalardır. Etrafta biriken tozlar, ev uzun süre havalandırılmadığında etrafa sinen kokular ve günlük koşturmaca arasında kaçınılmaz olan dağınıklık derken salonlarımız temizliğe ihtiyaç duyuyor. Fırsat bu fırsat, evinizi havalandırarak kış temizliğine başlayalım...

Perde ya da halı gibi eşyalar için halı yıkamacı ya da kuru temizleyiciden destek alacaksanız öncelikle onları vermeyi unutmayın. Salon ve oturma odalarındaki halıları, mobilyaları halının tamamını süpürmenize olanak sağlayacak şekilde çektikten sonra elektrik süpürgesiyle süpürelim. Ahşap, parke zemin temizliği için zeminin yapısına uygun olan ürünü seçtiğinizden emin olalım. Koltuk, minder gibi kumaş yüzeylerin tozlarını önce elektrik süpürgesiyle alalım. Minderlerin yıkanabilir özellikte olan kılıflarını çamaşır makinesinde yıkayalım. Koltukları özel koltuk şampuanı ile silerek temizleyelim. Yatak odalarındaki yatak örtüsü ve yastık kılıfı gibi malzemeleri çamaşır makinesinde yıkamayı unutmayalım. Kışlık yorgan, battaniye gibi ürünleri kullanmadan önce mutlaka havalandıralım.

Mutfakta ocağın ızgarasını kaldırarak tüm lekeleri çıkaracak şekilde ocağın üstünü silelim. Aynı şekilde fırının içindeki  tel ve tepsileri boşaltarak içini temizleyebiliriz. Çıkardığınız tepsi ve telleri de yağ lekeleri varsa onun için özel yağ çözücü ürünlerle ve bulaşık deterjanıyla ılık suda iyice yıkayalım. Buzdolabı ve derin dondurucuyu boşaltalım. Boş buzdolabını önce silelim, sonra kuru bir bezle toz kalmayacak şekilde tüm gözlerini kurulayalım. Derin dondurucuyu buzdolabının fişini çektikten sonra temizlemeyi unutmayın. Mutfak setini mutfağa özel dezenfektanlarla yağ ve kirlerden arındırmayı unutmayalım.

Evlerin en nadir uğranan noktalarından kilerleri temizlemek için kış temizliği iyi bir fırsat. Kalabalık bir kileriniz varsa, işe yanınıza büyük bir çöp torbasını alıp bütün gıda malzemelerinin son kullanma tarihlerini kontrol ederek başlayabiliriz. Malzemeleri guruplandırıp yerleştirerek kiler alanını daha da  ferahlatabiliriz.

Banyo temizliğine çöp kovalarını boşaltarak başlayabiliriz. Zemini sildikten sonra klozet, musluk ve duş teknesi ve de küveti özel dezenfektan temizleyicilerle temizleyelim. Paslı ve kirli yüzeyler için özel ürünler kullanabiliriz. Fayans, varsa duşakabin camları ve son olarak da aynaları silerek banyo temizliğini de sonlandıralım.

Haydi ! Hepinize kolay gelsin...

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları