Kış günlerinde bağışıklık güçlendiren gıdalar

Genel vücut sağlığı açısından daha dikkatli olunması gereken bir mevsim olan kış, bu yıl pandemi şartlarıyla da birleşerek daha yüksek sağlık riskleri altında yaşanıyor. Kış soğuklarının kendisini iyiden iyiye hissettirdiği bugünlerde bir yandan da tüm etkisiyle süren Covid-19 tehdidine karşı, daha dirençli bir bünyeye sahip olmak büyük önem taşıyor. Altınbaş Üniversitesi Gastronomi Bölümü Öğr. Gör. Gökhan Taşpınar, kış soğuklarıyla birleşen pandemi şartlarında vücudu dirençli tutacak besinler hakkında bilgi verdi. Hadi Taşpınar'ın dediklerine bir göz atalım.

Güçlü bağışıklık için bol bol nar: Nar, elma, portakal, mandalina, greyfurt gibi meyvelerin her durumda kış aylarının vazgeçilmez besinleri olduğunu unutmayın. Özellikle nar, bağışıklık sistemimizi güçlendirir, antioksidandır ve kalp dostudur. Elma; A, B6, C, E, K vitaminleri ile vücuda güç verir ve sindirim dostudur. Portakal, mandalina ve greyfurt gibi turunçgiller, yüksek oranda C vitamini deposudur ve bağışıklığımızı güçlendirir.

Sağlıklı kış sebzelerinden olan kerevizin kalp dostu olduğunu ve karaciğerin temizlenmesinde faydaları bulunduğunu da aklımızdan çıkarmayalım. A vitamini ve beta karoten açısından zengin olan havucun vücuttaki toksinlerin atılması ve mikroplarla savaşta yardımcı olduğunu, demir açısından zengin bir kaynak olan ıspanağın da içerdiği vitamin ve minerallerle kas ve sinir sistemine fayda sağlayan gıdalar olarak bol bol tüketilmeleri gerektiği unutmayalım.

Omega-3 deposu su ürünleri: Haftada ortalama üç porsiyon et tüketiminin sağlık için faydalı olduğunu biliyoruz. Av yasakları yokken mevsim balıklarını, on iki ay boyunca da çiftlik balıklarını bol bol tüketebiliriz. Etler, protein bakımından zengin besin kaynaklarıdır. Özellikle su ürünleri, proteinin yanında kalp-damar dostu olan Omega-3 ve Omega-6 yağ asitlerince de zengin besinlerdir.

Soğan, sarımsak, bal ve kefir: Soğan ve sarımsağın güçlü antioksidanlar olduğunu, halk arasında doğal antibiyotik olarak adlandırılan bu besinlerin de mümkün olduğu kadar çok tüketilmesi gerektiğini bütün ev hanımları bilir. Yoğurt ve kefir, probiyotik bakımından zengindir ve bu sayede bağışıklığımızı güçlendirir ayrıca bağırsak ve kemik için de faydalıdır. Balın içeriğinde bol miktarda mineral ve B vitamini vardır. Antibakteriyel özelliğe sahiptir ve birçok hastalığa karşı vücudumuzu korur. Bu besinlerin yanında güzel bir enerji kaynağı olan baklagilleri de unutmamalıyız.

Gökhan Taşpınar son olarak; kış aylarında yağlı ve şekerli besinlerden mümkün olduğunca uzak durmak gerektiği uyarısı yaptı ve enerji ihtiyacının mevsim sebzeleri ve baklagillerden, şeker ihtiyacınınsa doğal şeker kaynağı olan meyvelerden teminine özen gösterilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Bizim de önerimiz Taşpınar'ın tavsiyelerine uymamız ve yaşadığımız şu kış günlerini sağlıklı geçirmek. Ve bu tavsiyeleri yerine getirmekle insanlığın korkulu rüyası haline gelen koronavirüse karşı bağışıklık sistemimizi güçlendirerek, kalın bir duvar örmeliyiz.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları