Kırkikindi yağışları geliyor ‘Meteoroloji uzmanı 10 ili uyardı’

Kırkikindi yağışları geliyor ‘Meteoroloji uzmanı 10 ili uyardı’
Meteoroloji uzmanı Prof. Dr. Orhan Şen 10 ile kritik uyarılarda bulundu. O illere ‘Kırkikindi’ yağışları geliyor.

Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen, hava durumu tahminini sosyal medya hesabından 10 ile uyarılarda bulundu. O illere ‘Kırkikindi’ yağışları geliyor.

Bahar aylarına girilmesiyle birlikte Türkiye genelinde yağışlı hava hakim olmaya başladı. Dolu yağışına maruz kalan Ankara’nın yanı sıra İstanbul’da da Pazar gününden itibaren yağış etkili oldu.

kapak-142315.jpg

Bu gelişmelerin yanı sıra Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen’den önemli uyarılar geldi.

Orhan Şen bu hafta Türkiye’nin yağışlı periyoda girdiğini hafta sonuna kadar da tüm ülkede yerel yağışların devam edeceğini ifade etti. Sosyal medya hesabı X üzerinden açıklamalarda bulunan Şen, Marmara ve Karadeniz’de de sıcaklıkların ortalama ya da altına ineceğinin bilgisini paylaştı.

kirkikindi-2-4-3-1560846543.jpg

KIRKİKİNDİ YAĞIŞLARI GELİYOR

Hafta sonuna kadar sıcaklıkların yükselmeyeceğini ifade eden Şen, Metrokent İstanbul’da da hafta boyunca hava sıcaklığının 17-18 derece olacağını belirtti.

whatsapp-image-2024-04-30-at-15-20-51-1.jpeg

Öte yandan Prof. Dr. Orhan Şen Türkiye’nin bölgelerine ‘Kırkikindi’ adı verilen yağış türünün etkili olacağının bilgisini verdi. İç Anadolu’da Ankara, Konya, Karaman, Niğde, Aksaray, Kırşehir, Kırıkkale, Nevşehir, Çankırı ve Yozgat ile Doğu Akdeniz’in kesimlerinden sonra kuvvetlenen kararsızlık kuvvetli yağışlara neden olacağını söyleyen Orhan Şen, bu yağışlara ‘Kırkikindi’ yağışları denildiğini dile getirdi.

whatsapp-image-2024-04-30-at-15-20-51-1.jpeg

KIRKİKİNDİ YAĞIŞLARI NEDİR?

Kırkikindi, Anadolu'da ilkbahar ve yaz başlarında genelde öğleden sonra, ikindi saatlerinde görülen konveksiyonel yağışlara denir.

Halk arasında geliştirilen bir isim olan Kırkikindi yağışları genelde ikindi vakti başladığı ve 40 gün yağdığına inanıldığı üzerine bu ad konulmuştur. Yerel halk kırk gün, ikindi vakti yağan yağışlar anlamında olduğu için bu yağışlara kırkikindi yağışları ismini vermiştir.

0x0-kirkikindi-yagmurlari-ne-zaman-baslar-ne-kadar-surer-40-ikindi-yagmurlari-nedir-nerede-gorulur-1684334610601.webp

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.