Kiralarla yarışan aidat fiyatları için yeni zamlar kapıda 'Geciken her ödeme için yüzde kaç tazminat ödeniyor'

Kiralarla yarışan aidat fiyatları için yeni zamlar kapıda 'Geciken her ödeme için yüzde kaç tazminat ödeniyor'
Asgari ücretin belirlenmesinde geri sayım başladı. Artan asgari ücret doğrudan aidat ücretlerine etki ediyor. Neye göre belirleniyor? gecikme tazminatı ne kadar? itiraz hakkı var mı?

Yeni yıla sayılı günler kaldı. Site ve apartman sakinleri daha asgari ücret belirli olmadan aidat zamı görüşmelerine başladı.

Bina yönetimleri genel kurul toplantılarını genellikle kasım ile şubat ayı arasında yapıyor.

AİDATLAR NEYE GÖRE BELİRLENİYOR?

Aidat artışlarını belirleyen yasal bir üst olmadığı için genellikle enflasyon, memur maaşı, emekli zammı ve asgari ücret artışları ele alınarak bir artış söz konusu oluyor.

EN ÇOK ASGARİ ÜCRET ETKİ EDİYOR

Özellikle temizlik, güvenlik görevlisi gibi personelleri bulunan sitelerde aidat zamlarında asgari ücret artışı belirleyici oluyor.

52a5c869-a154-4c05-ac98-38069720591-cef8.jpg

KAT MALİKLERİNİN GÖZÜ ASGARİ ÜCRETTE

2024 yılına ilişkin artışı belirleyecek Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 11 Aralık itibarıyla toplanacak ve ay sonuna kadar kararını açıklayacak. Tüm çalışanların olduğu gibi, kat maliklerinin de gözü asgari ücret zammında olacak.

Asgari ücretle ilgili yüzde 35-50 arasında artış tahminleri yapılıyor. Bu durumda sitelerde de aidatlara en az açıklanacak asgari ücret zammı oranında zam yapılacak. Üstüne bir de gider kalemlerinde yaşanan maliyet artışları da yansıtılınca oran daha da artabilir.

İstanbul’daki aidatlar geçen yıl ortalama yüzde 40 ile yüzde 170 arasında artmıştı. Aynı bu düzenleme doğrultusunda yeni aidat zamları da belirlenecek.

asgari-ucret-8.jpg

TARTIŞMALAR GÜNDEMDE

Posta Gazetesi'nin Haberine Göre;

Yeni yılın yaklaşmasıyla birlikte, genel kurullarını toplayan sitelerden aidat kavgası haberleri de gelmeye başladı. Öyle ki çıkan tartışmalara polisin müdahale ettiği örnekler bile yaşanıyor. Örneğin, Ankara Altındağ’da bir sitede aidatlara yüzde 100 zam yapılması sonrası çıkan tartışmaya polis müdahale etmek zorunda kaldı. İstanbul’da 3 binden fazla daire bulunan bir sitede ise aidat rakamları öyle noktalara geldi ki site sakinleri yönetime kayyum atanmasını talep etti.

GENEL KURULLARA MUTLAKA KATILIN!

  • Sitelerde/apartmanlarda kat malikleri kurulu, yılda bir defadan az olmamak üzere yönetim planında gösterilen zamanlarda, böyle bir zaman gösterilmemişse her takvim yılının ilk ayı içinde toplanıyor. Kat malikleri kurulu, kat maliklerinin sayı ve arsa payı bakımından yarısından fazlasıyla toplanıyor ve oy çokluğuyla karar veriyor. Yıllık aidat zamları da bu toplantılarda gündeme getiriliyor ve karara bağlanıyor.

2170963-1200x627.jpg

  • Sürpriz artışlarla karşılaşmamak için bu toplantılara katılmak, gider kalemlerini detaylı bir şekilde incelemek ve oy kullanmak gerekiyor. Toplantıya katılamayanlar, vekil de atayabiliyor. Aksi takdirde toplantıya katılan az kişinin belirlediği rakam kabul edilebiliyor. Bazı genel kurullarda ‘Fiyat artışından kaynaklı ekstra bir durum çıkarsa yönetici aidat toplamaya yetkilidir’ şeklinde yetkiler verilebiliyor. Sürpriz artışları önlemek için yöneticiye verilen yetkilere dikkat edilmesi konusunda uzmanlar uyarıyor.

HER DAİRE ÖDEMEK ZORUNDA

Gider veya avans payını ödemeyen kat maliki hakkında, diğer kat maliklerinden her biri veya yönetici tarafından, yönetim planına, Kat Mülkiyeti Kanunu’na ve genel hükümlere göre dava açılabilir, icra takibi yapılabilir.

'GECİKME ZAMI ÖDEMEKLE YÜKÜMLÜDÜR'

Gider ve avans payının tamamını ödemeyen kat maliki ödemede geciktiği günler için aylık yüzde 5 gecikme tazminatı ödemekle yükümlüdür.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.