Kiracılar bu detaya dikkat 2024'e kadar geçerli olacak

Kiracılar bu detaya dikkat 2024'e kadar geçerli olacak
Geçtiğimiz yıl yürürlüğe giren ve 1 Temmuz 2024 yılına kadar devam edecek olan %25’lik kira zammı kotası için hem kiracı hem de ev sahipleri dikkat etmesi gerekiyor. Peki, Türk Borçlar Kanunun konu hakkında maddeleri neler?

Kiracılar bu detaya dikkat 2024'e kadar geçerli olacak

2022 yılından bu yana kira fiyatlarındaki ani ve hızlı artışın önüne geçmek için bazı önlemler alındı ve aynı yıl içerisinde %25’lik kira zammı kotası yürürlüğe girdi. Bu kural, 1 Temmuz 2024 yılına kadar geçerli olacak ve ev sahipleri herhangi bir ara zam yapamayacak.

YÜZDE 25’DEN BAŞKA ZAM YOK

2022 yılından beridir kira fiyatlarına fazla zam yapılmasından kaynaklı ev sahiplerine %25’lik zam sınır koyuldu. 8 Haziran 2022 yılında yürürlüğe giren bu kanun ile ve sahiplerinin herhangi bir ara zam yapması yasaklanırken zamma da bir sınır kondu. Sadece %25 oranında zam yapabilen ev sahiplerinin çoğu bu kanunu dinlemese de bu sınırdan yukarıya zam yapamazlar.

TÜRK BORÇLAR KANUNUNUN KONU HAKKINDA MADDELERİ

Yasal kira artış oranı ve kira artışı hesaplama hususu, Türk Borçlar Kanunu'nun ilgili maddesinde yer almaktadır. Kira artışı hesaplama konusu şu üç farklı madde üzerinden inceleniyor:

  • Taraflar arasında anlaşmanın bulunması hâlinde kira sözleşmesinin akdedilmesi durumunda taraflar kira bedelini belirleme hakkına sahip.
  • Taraflar kira artış oranı hesaplama konusunda herhangi bir anlaşmaya varmamışsa bir önceki yılın tüketici fiyat endeksindeki on iki aylık ortalamalara göre değişim oranını geçmemek kaydıyla kira miktarı belirlenir.
  • 5 yıldan uzun süreli veya 5 yılın sonunda uzayan kira sözleşmelerinde mülk sahibi, kira bedelinin yeniden hesaplanması talebinde bulunabilir. Bu durumda bilirkişi tarafından araştırma yapılması gerekir.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.