Kilo vermeyi zorlaştıran sekiz hata

Kilo vermek isteyen birçok kişiden "hiç yemiyorum ama hala kilo alıyorum" gibi cümleler duymuşsunuzdur. Diyetisyen ve Fitoterapi Uzmanı Buket Ertaş'la kilo vermeyi zorlaştıran hataları konuştuk. İşte en çok yapılan sekiz hata!

Ana yemekten kaçıp atıştırmalıklara sığınmak

Acıktıysanız ve bir şeyler atıştırıyorsanız genellikle porsiyon kontrolü sağlamak zorlaşır. Bu durum  küçük hacimlerde büyük kalori almamıza neden olabilir. Ana öğünleri tamamiyle iptal edip ara öğünle bir düzen kurmak yanlıştır. Ara öğün ve atıştırmalıkların, öğün aralarında ihtiyaç halinde miktar ayarlaması yapılarak tüketilmesi gereken yiyecek veya içeceklerdir.

Çay ve kahveyi suyun yerine koymak

Gerek kilo kontrolünü sağlama gerek diyet yaparken en az yenilen besinler kadar önemli bir başka unsur  yeterli su tüketmektir. Dolayısıyla yeterli su içmemek önemli hatalardan birini oluşturuyor. Çay kahve vücutta su kaybına neden olan içeceklerdir.

Hafta sonu kaçamakları

Diyet sırasında yapılan uygulamalardan biri ödüllendirme. Hafta içi kişinin kendine eziyet edercesine diyet yapıp hafta sonu yediği her şeyi kendine hak görmesi hem metabolizmanın bozulmasına hem de sağlığın bozulmasına sebep olabilmektedir.

Gün içinde az yiyip akşam sofraya aç oturmak

Güne artık sağlıklı beslenmeyle başlayacağım fikriyle başlayıp, sağlıklı beslenmenin aç kalmayla doğru orantılı olduğu yanılgısına düşüyorsanız akşam bilinçsizce aldığınız kaloriler başınıza dert olabilir. Herkesin sağlıklı yaşamını sürdürebilmesi için alması gereken bir kalori var. Gündüz bu ihtiyaçlarımızı karşılamazsak vücut bunu akşam tamamlamak zorunda kalır. Halsizlik başlar, kan şekeri düşer ve gece acıkmaları meydana gelir. Günlük enerji ihtiyacımızı gündüz aç kalmadan karşılarsak, yani gün içine dağılımını mantıklı şekilde yaparsak gece gıda tüketimimiz az olacaktır.

 

Protein tüketiminin kilo aldırmayacağını düşünmek

Makro besinlerimiz temelde üç guruba ayrılır: Karbonhidrat, protein, yağ. Her ne kadar tek suçlu olarak karbonhidratlar görülse de aslında 1 porsiyon karbonhidrat ve proteinin kalorileri birbirine eşittir. Ayrıca protein kaynaklarından aldığımız yağ cabasıdır. Her ne kadar proteinin metabolizmayı hızlandırıcı etkisi olsa da gereğinden fazla tüketmenin de kilo aldıracağı unutulmamalı.

İçeceklerdeki kaloriyi düşünmemek

Sütlü, kremalı, şuruplu kahveler güzel örnektir. Öğün geçiştirmek adına yemek yemeyip aromalı bir kahve içmek aslında kendinize yaptığınız bir kötülük. Ayrıca kefir, süt, maden suyu gibi sağlıklı olarak düşündüğümüz ara öğün alternatiflerinin aromalılarından uzak durmak gerekli. Meyve ve şeker ilaveli içecekler kilo artışına sebep olacaktır.

Lıght ürünlere geçip tüketimi artırmak 

Diyette 'light' gibi ibareleri barındıran yiyeceklerin daha sağlıklı veya kalorisiz olduğu düşüncesi yanlıştır. Bu düşünceyle tüketimleri artırmak kaçınılmaz olarak kiloyu getirecektir. Unutulmamalıdır ki, miktarını ayarladığınız sürece herhangi bir gıdanın light versiyonlarına geçilmesine gerek yok. Sağlıklı bir diyet alışverişinde light ürünler yerine taze sebze, meyvelere ağırlık verilmesini öneririm.

'Ya hep ya hiç' yaklaşımı

Gereğinden fazla sert diyetler kişinin bir süre sonra kararından vazgeçmesine ve eski alışkanlıklarına daha keskin şekilde dönmesine neden olur. Yapılacak en iyi şey, kilo artışına sebep olabilecek alışkanlıkları belirleyip, çok sevilen, tüketilmediğinde mutsuzluk yaratan gıdaları diyetisyen kontrolünde tüketmek olacaktır.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları