Kıbrıs Barış Harekatı'nın 49. yıl dönümü

Kıbrıs Barış Harekatı'nın 49. yıl dönümü
MSB Kıbrıs Barış Harekatı'nın 49'uncu yıl dönümünü kutladı.

Nilgün Didar TÜT/ KAMU SON HABER

Başbakan Bülent Ecevit'in emriyle 20 Temmuz 1974'te gerçekleşen Kıbrıs Barış Harekatı'nın bugün 49'uncu yıldönümü.

Harekatlar Kuzey Lefkoşa da dâhil olmak üzere adanın yüzde 37'sinin Türk kontrolüne geçmesiyle sonuçlandı. 140 bin ila 200 bin Rum, adanın kuzeyinden; 42 bin ila 65 bin Türk, adanın güneyinden göçmen oldu. Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi, 29 Temmuz 1974 tarihli 573 sayılı kararında birinci harekâtın uluslararası antlaşmalar çerçevesinde gerçekleştiğini belirtti. Birinci harekât antlaşmalar çerçevesinde yasal bir müdahale olarak değerlendirildi.

new-folder-17-aa-28457765.jpg

HAREKATIN İKİNCİ AŞAMASI "AYŞE TATİLE ÇIKSIN" PAROLASIYLA BAŞLADI

Konferansın 8 Ağustos'ta başlayan ikinci aşamasında, Yunanistan, Ada'da yeni anayasal düzenin kurulmasına yönelik tüm teklifleri reddetti ve anayasaya ilişkin varılacak bir uzlaşma için Türk birliklerinin geri çekilmesini ön koşul olarak ileri sürdü.

Ayrıca ikinci toplantıya kadar Rum ve Yunan askerlerinin Türklerin bulunduğu bölgeden çekilmeleri gerekiyordu ancak çekilmedikleri gibi saldırılar da sürdü.

new-folder-17-aa-28457772.jpg

2. Cenevre Konferansı görüşmelerinden de bir sonuç çıkmayınca 14 Ağustos’ta "Ayşe tatile çıksın" parolasıyla Kıbrıs Barış Harekatı'nın ikinci aşaması başladı ve 16 Ağustos'ta ateşkes ilan edildi.

Türkiye'nin başlattığı harekat başarıyla sonuçlanırken Ada'da yaşayan Kıbrıs Türk halkının güvenliği de sağlandı ve Ada'ya barış hakim oldu.

new-folder-17-aa-28457791.jpg

İkinci harekat sırasında geri çekilen Rum askerleri, geçtikleri Türk köylerini yakarak silahsız insanları katletti. Toplu katliamlar, katliam çukurları ve mezarlar, harekatın bitiminde ortaya çıkarıldı.

Kıbrıs Barış Harekatı sırasında, Türk ordusu 498 şehit verirken Kıbrıs Türk tarafı ise 70'i mücahit, 270 kişiyi kaybetti. Kıbrıs Türkleri genel olarak ise 1672 şehit verdi.

new-folder-17-aa-28457764.jpg

Milli Savunma Bakanlığı Kıbrıs Barış Harekatı'nın 49'ncu yıl dönümünü paylaştığı mesaj ile kutladı.

Sosyal medya hesabından şu ifadelere yer verdi;

"Kıbrıs Türkü'ne yönelik insanlık dışı katliamlara son veren ve Ada'ya barış, güven ve huzuru getiren Kıbrıs Barış Harekatı'nın 49'uncu yıl dönümünde şehitlerimizi rahmetle anıyor, gazilerimize sağlıklı ve mutlu uzun ömürler diliyoruz. Kıbrıs Türkü'nü hiçbir zaman yalnız bırakmadık, bırakmayacağız."

ekran-goruntusu-2023-07-20-102942.jpg

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.