Kemal Kılıçdaroğlu'nun bahsettiği ''Cambridge Analytica'' nedir?: Fahrettin Altun'a Dark Web iddiası

Kemal Kılıçdaroğlu'nun bahsettiği ''Cambridge Analytica'' nedir?: Fahrettin Altun'a Dark Web iddiası
Millet İttifakı Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu, sosyal medya hesabı Twitter üzerinden Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun ve ekibinin son 10 günde girişecekleri işin ne olduğunu açıkladı. 

Arif Aydın Kaplan / KAMU SON HABER 

Kemal Kılıçdaroğlu, önceki günlerde sosyal medyadan "Son 10 günde girişilecek en pis işleri biliyorum" diye paylaşım yapmıştı. Kılıçdaroğlu "piş işler"in ne olduğunu açıkladı. 

Kılıçdaroğlu, gece 12:00''de attığı Tweet ile Cumhurbaşkanı İletişim Başkanı Fahrettin Altun ve İletişim Başkanlığı''nda görev alan bazı yöneticilerin yurt dışı bağlantılı yasa dışı karanlık işler yapan Dark Web ile anlaşmaya çalıştıklarını iddia etti. 

Cumhurbaşkanı Adayı Kılıçdaroğlu''nun "10 güne son 2 gün kaldı" diyerek uyardığı Fahrettin Altun ve İletişim Başkanları yöneticilerini Dark Web ile "Cambridge Analytica" benzeri bir anlaşma yapmaya çalıştıklarını belirtti. 

Kılıçdaroğlu''nun attığı tweet şu şekilde:

 "Son 10 güne 2 gün kaldı. Ben son uyarımı yapayım. Fahrettin Altun, Serhat ve ekip arkadaşları Çağatay ile Evren; anlaşmaya çalıştığınız dark web dünyası, sizi yabancı istihbaratın eline düşürür. Cambridge Analytica''cılık oynamak sizin kapasitenizi aşar çocuklar. SON UYARIMDIR!"

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun ise iddiaların dedikodu olduğunu, Kılıçdaroğlu''nun Tweet''ini alıntılayarak uzun bir cevap verdi. Altun''un cevabının bir kısmı şöyle:
 
"Sayın Kemal Kılıçdaroğlu, ülkemizin stratejik iletişimi için gece gündüz demeden çalışan ve özellikle ülkemize dönük sistematik dezenformasyonla mücadelede büyük başarılar elde eden İletişim Başkanlığımızı, Başkan Yardımcılarım Çağatay ve Evren beyleri, Bilgi İşlem Daire Başkanım Serhat beyi, bir kez daha akıl ve izan dışı iftiralarla karalamaya çalışmış."

"Cambridge Analytica" NEDİR? 

Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu''nun "Cambridge Analytica" dediği eylem 2018 yılında ortaya çıktı. 

Cambridge Analytica 2018 yılında 50 milyon kişinin Facebook verilerini usulsüz bir şekilde kullanılmasıyla patlak verdi. Daha sonra bu sayı 90 milyona ulaştığı ortaya çıktı. 

ABD''de 2016 yılında Donald Trump''ın seçilmesinde ve İngiltere''nin Avrupa Birliği''nden çıkma (Brexit) süreçlerinde, seçmen davranışlarını etkilediği belirtiliyor. 

Verilerin şirkete Facebook üzerinden paylaşılması üzerine oklar Facebook''un sahibi Mark Zuckerberg''e çevrildi. Kullanıcıların bilgilerinin izinsiz paylaşıldığı iddia ile ilgili ABD Kongresi''nde ifade verdi ve özür diledi. 

Cambridge Analytica şirketi de bu olaylar sonrasında kapatıldı.

Millet İttifakı Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu''da bu skandala atıfta bulanarak Dark Web ile anlaşma yapılmaya çalışıldığına dair iddia da bulundu. 
 

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.