Karlı yollarda araç kullanırken nelere dikkat edilmeli?

İleri Sürüş Teknikleri Uzmanı Mert İntepe ile karlı havalarda araç kullanmanın tekniklerini, Kardiyoloji ve İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Nevrez Noylan ile soğuk havaların kalp krizine etkisini konuştuk. Sözü Mert İntepe ve Nevrez Noylan'a bırakıyorum:

Kışın yaz lastiği kullanmak hataların en büyüğü. 4 mevsim lastikle dolaşmak da hatalardan biridir. İyi bir kış lastiğiniz varsa 4-5 parmak bir karış boyundaki karda çok rahat gidebilirsiniz. Ancak gözlemlediğim üzere insanlar, yolda tutunma problemi, kayma, çıkamama problemleri yaşayan vatandaşları izledikleri için yavaşlıyor, yavaşladığı için duruyor durduğu için bir daha kalkamıyor. Karlı bir ortamda tutunabiliyor ve lastiklerinizle hareket edebiliyorsanız hızlanmadan akan trafikte 20-25 km ortalama bir hızla dönen tekerleklere ihtiyacınız var. Patinaj yapan tekerlek gidemiyor demektir. Patinaj yaptıkça gaza basmayın gazı bırakmanız gerekiyor. Aracın rölanti gücünde tutunmaya ihtiyaç vardır. Böyle bir zeminde otomatik aracı manuel vitese alıp 2 viteste kalkmayı denemek iyi bir kış lastiğine avantaj yaratır. Gaz, fren, direksiyon hareketini aniden yapmazsanız tutunma kolaylaşır. Kışın lastik havalarının indirilmesi yanlış, havası indirilen lastikler zemine tutunamayacaktır.

 

SOĞUK HAVADA ARACI NASIL ÇALIŞTIRMALIYIZ?

Aracın çalışmasını zorlaştıran etkenlerden birincisi filtrelerin donmasıdır. Arabanın önündeki ızgaranın önünü kapatırsanız aracı korur. Dizel arabaların mazot, hava vs. filtreleri donar ve donduğu için çalıştırmak zordur onun için aracın kontağını yarım çevirip ekranda ışıklar sönünce marşa basılır. Fakat dizel arabalarda bunu yaptığınızda ısıtma bujileri vardır onu ısıttığı için kolay çalışır. Marşı yarım kontak yapı ışıklar sönene kadar bekledikten sonra aracı çalıştırmayın kontağı geri çevirip tam kapatın off konumuna getirip kontağı yarım marş yarım kontak haline bir daha getirin. İkinci defa kontağı yarım hale getirip ışıklar sönünce marşa basınca daha kolay çalışır.

 

SOĞUK KALP KRİZİNİ TETİKLEYİCİ DURUMDUR

Kardiyoloji ve İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Nevrez Noylan da, kar sonrası araç temizlerken soğuğa bağlı kalp sorunu yaşanabileceğini vurguluyor.

Soğukla karşılaştığınız zaman damarlarınız büzüşür ve dokulara giden kanı azaltır. Kalbinize giden kan azalınca bu daha ciddi bir risk. İkincisi soğukla birlikte yaralanma vs. olursa fazla kanamasın diye kanın pıhtılaşma özellikleri daha da artar. Bu da damar içi pıhtılaşma ve kalp krizi ihtimalini arttırır. Son olarak, soğukla karşılaştığımız zaman akciğerleri korumak için bronşlar büzülür bu da oksijeni önemli ölçüde azaltır ve bu duruma katkıda bulunur. Soğuk kalp krizleri için önemli bir tetikleyici durumdur.

Özellikle, koroner kalp hastası olduğunu bilenler, anjiyo geçirmiş, baypas, stent olmuş veya kalp damarlarındaki darlık dolayısıyla ilaç kullanmakta olanlar ile hipertansiyonu olanlar, diyabeti ve yüksek kolesterolü olanlar soğuk havada risk altındadır. Bunların hiçbiri olmasa dahi 65 yaş üzerindeki herkes soğuk havalara karşı dikkatli olmalı. Kışın sıcak ortamda olanlar ciddi miktarda su kaybeder. Bol su içmeye, sakınca yoksa 1.5, 2 litre su içmeye dikkat etmek lazım. Kış gelince hamur işine yüklenirseniz sadece kilo almanıza yarar. Kışın proteinden zengin, kış sebzesi içeren daha az yağlı, daha sulu beslenmek en doğrusudur.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları