Kara mantar hastalığı göz ve beyni etkiliyor

Son günlerde basında yer alan haberlere göre, kara mantar hastalığı ölümlere neden oluyor.  Hindistan, Mısır ve Irak'ta ortaya çıkan bu hastalık hakkında doktorlar yurttaşlara "ne yapılmalı" konusunda açıklamalar yaptı.

*

Medipol Pendik Üniversite Hastanesi Enfeksiyon Bölümünden Uzm. Dr. Bengisu Ay, kara mantar hastalığının burun, göz ve beyni etkilediğini belirterek "Hastalığa yol açan zehirli madde, toprak, küflü ekmek, çürümüş sebze ve meyvelerle bulaşıyor." dedi.

Biz sözü Bengisu Ay'a bırakıyoruz:

Kara mantar toprak, bitki, dışkı, küflenmiş ekmek, çürüyen sebze ve meyvelerde bulunan mukor küfüne yol açan mantarla temas sonucu meydana gelir. En fazla burun, göz ve beyni enfekte eden bu hastalık, insandan insana bulaşmamakla birlikte, zayıf bağışıklık sistemi olanlara saldırarak ciddi enfeksiyonlara hatta ölümlere sebep olabilir. Bazı hastalar ancak tek gözleri alınırsa iyileşebiliyor.

Özellikle kanser, diyabet ve organ nakli hastaları bu enfeksiyondan ağır etkileniyor.

Daha çok solunum yolu ya da cilt bütünlüğünün bozulduğu durumlarda deriden ya da mukoza dediğimiz göz, ağız içi, makat ve genital bölgeye temasla bulaşır. Bulaştığı bölgeye göre bulgu veriyor. Genelde en fazla burun-beyin mukormikozu görülür. Sonra deri ve akciğer tutulumu bunu izler. Yaygın tutulum ve sindirim sistemi tutulumu nadirdir. Kan kanseri hastalarında  en çok akciğeri tutuyor.

Siyah mantar enfeksiyonunun belirtileri şöyle: Burun beyin tutulumunda damakta morartılı yara, yüz ve göz çevresinde hastalık ilerlerse koyulaşan kızarıklık, baş ağrısı, ateş görülür. Akciğer tutulumunda ateş öksürük solunum zorluğu, ilerlerse kanlı balgam olur. Deri tutulumunda ciltte kızarıklık akıntılı yara morarma ve kangren olur. Sindirim sistemi tutulduğunda bulantı kusma ishal, ateş, karın ağrısı olur.

Buzdolabında muhafaza edilen sebze ve meyvelerin temizliğinden ve tazeliğinden emin olmak gerekir. Küflenmiş ekmeğin kötü kısmını çıkarıp tüketmeyin. Mantar bulaştığı gıdanın sadece görünen kısmında değildir. Meyve ve sebzeleri sirkeli suyla yıkayın. Buzdolabı ve ekmek tahtası gibi yemek hazırlama gereçleri temiz olmalı. Yemek hazırlarken, yerken ve yemek sonrası el hijyenine dikkat etmeli. Doğada yaygın olarak bulunan 400 bin tür tanımlanmış mantar içinde yaklaşık 150'si insanlarda enfeksiyon oluşturabilir.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları