'Kandilli’den dikkat çekici artçı açıklaması' Marmara beşik gibi sallanıyor

'Kandilli’den dikkat çekici artçı açıklaması'  Marmara beşik gibi sallanıyor
Bugün saat 10.42 sularında gerçekleşen Gemlik merkezli deprem sonrası tam 40 artçı deprem oldu. Kandilli Rasathanesi Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener konuyla ilgili açıklama yaptı.

Gemlik merkezli 4 Aralık 2023 depremi İstanbul ve çevresinde de yoğun bir şekilde hissedildi. 5.1 şiddetinde ölçülen deprem, Marmara’da panik havasının esmesine neden oldu.

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, konuyla ilgili açıklama yaparak şu ana kadar 40 artçı depremin meydana geldiğini söyledi.

ozener.jpg

EN BÜYÜK ARTÇI 3.8 ŞİDDETİNDE GERÇEKLEŞTİ

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinden sonra halkta bir panik havasının hakim olması, bugün sabah saatlerinde meydana gelen depremle de kendisini gösterdi. Pek çok vatandaş korkuyla kendini sokağa attı.

Deprem sonrası konuyla ilgili çok sayıda açıklama geldi. Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener de konuyla ilgili açıklama yaptı. Bölgede 40’a yakın depremin meydana geldiğini söyleyen Özener, “5.1 büyüklüğünde 5.4 kilometre derinlikte bir deprem meydana geldi. Bu deprem başta Bursa olmak üzere İstanbul'a kadar farklı illeri etkilemiş durumdadır. Şu ana kadar kırk civarında deprem oldu. Bizim kayıtlarımıza göre depremlerin en büyük artçısı 3.8'dir.

Bu depremlerin 9 tanesi 3'ün üzerindedir. Kuzey Anadolu Fayı, Marmara Bölgesi'nde Akyazı'da iki kola ayrılıyor. Bir tanesi; kuzeyden giden kuzey kol, diğeri de güney kol. Güney kol da İznik'in güneyinden geçerek Gemlik Körfezi'nde Marmara Denizi ile birleşiyor. Bu bölge sismik olarak aktif bir yer” ifadelerini kullandı.

depremmmm.jpg

‘GERÇEKLEŞEN HER DEPREM BEKLENEN BÜYÜK DEPREMİN ÖNCÜSÜ DEĞİL’

Marmara Denizi ve Gemlik Körfezi’nin sismik olarak aktif bir bölge olduğunu söyleyen Özener, “Marmara'da bir deprem bekliyoruz ama bu Marmara Denizi'nde olan her depremin meydana gelecek olan depremin öncüsü olarak algılamamak gerekir. Ortalamalara baktığımızda Marmara Denizi'nde yılda 900 tane deprem olmaktadır. 2020 yılından bu yılın 15 Ağustos'una kadar baktığımızda Marmara Bölgesi'nde 3 bin tane irili ufaklı deprem oldu” diyerek Marmara’nın deprem bölgesi olmasının altını çizdi.

“ENDİŞE EDECEK BİR DURUM YOK”

Konuyla ilgili tespitlerde bulunan Özener, sözlerinin devamında içlere su serpen açıklamayı yaptı:

“Bu Kuzey Anadolu Fayı'nın ana parçalarıyla birebir ilişkisi yoktur. Ama zon içinde küçük bir yırtılma sonucunda meydana gelmiş bir depremdir. Olumlu olarak değerlendiriyoruz. Bizi endişeye sürüklemeyen en önemli kriter ise 5.1'lik ana deprem sonucunda artçı depremlerin zaman içinde dağılımıdır. Bu sismolojik açıdan önemlidir. Şu an için takip ediyoruz. Ümit ederiz ki bu artçı depremler zaman içinde azalır. Şu an için endişe edecek herhangi bir durum yok.”

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.