Kamu Son Haber'in birinci sayfası

Kamu Son Haber'in birinci sayfası
Kamu Son Haber'in birinci sayfası

bir-001.jpg

Kamu Son Haber'in birinci sayfası için tıklayın...

EK GELİRİ OLMAYAN EMEKLİ MAAŞIYLA GEÇİNEMİYOR

NG Araştırma'nın anketine göre, katılımcıların %92'si gıda ürünlerindeki artıştan olumsuz yönde etkilendiklerini belirterek, ek geliri olmayan emeklilerin yüzde 70'i de geçinemediklerini bildirdi

NG araştırmanın anketine katılanların yüzde 92'si gıdaya gelen zamdan bunaldıklarını emeklilerin yüzde 70'i de maaşıyla geçinemediklerini her 10 kişiden 8'i de birikim yapamadığını belirtiyor.

NG Araştırma halkın bakış açısından geçim şartlarını değerlendiren bir kamuoyu araştırması gerçekleştirdi. 20 Şubat - 11 Mart 2024 tarihleri arasında 18 yaş üzeri 1737 kişinin katılımıyla Türkiye genelinde yapılan kamuoyu araştırmasının ilginç sonuçları var.

Araştırmaya katılanların verdikleri cevaplar şöyle:

Emeklilerin %86'sı, yapılan zammın beklediğinden az olduğunu belirtti. Katılımcılar arasındaki her 2 emekliden 1'inin emekli maaşı dışında başka bir ge- liri bulunuyor. Ek gelire de gerçekten ihtiyaçları olduğunu belirttiler. Çünkü ek geliri olan her 10 emekliden 9'u sadece emekli maaşıyla geçinemeyeceğini söylüyor. Emekli maaşı dışında ek geliri olmayanların %70'i ise geçinemediğini belirtti. 2001 yılında asgari ücretin 1,6 katı olan en düşük emekli maaşı, 22 yıl sonra net asgari ücretin 0,6 katına düştü1.

ASGARİ ÜCRET BİR KİŞİYE YETMEZ

Her 10 kişiden 6'sı yapılan zammın beklediğinden az olduğunu belirtirken, 3'ü ise beklediği oranda bir zam olduğunu belirtti. Katılımcıların %37'si asgari ücretle bir kişinin dahi temel ihtiyaçlarını karşılayamayacağını düşünüyor. %26'sı 1 kişi derken, 2 kişi diyenlerin oranı %16. 4 kişilik bir ailenin geçinebileceğini belirtenlerin oranı ise %7. Ayrıca 5 veya daha fazla kişinin geçinebileceğini belirtenlerin toplam oranı ise %4. Yaklaşık olarak oranladığımızda her 3 kişiden 1'i, tek kişinin bile asgari maaşla geçinemeyeceğini belirtti. Her 3 kişiden 2'si ise iki kişinin geçinemeyeceğini yani yeni bir hanede yeni bir aile kurulamayacağını belirtti.

Ev kiralarındaki artış katılımcıların %68'ini olumsuz yönde etkilerken, faturalardaki (elektrik, doğalgaz, su) artış ise katılımcıların %88'ini olumsuz yönde etkiledi. Fiyat artışlarından olumsuz etkilenmeyen oldukça azınlık bir kesim var. Benzin fiyatlarındaki artıştan olumsuz yönde etkilenenlerin oranı ise %87. Ayrıca, katılımcıların %92'si gıda ürünlerindeki artıştan olumsuz yönde etkilendiklerini belirtti.

KİRALARIN YÜKSEKLİĞİ BUNALTTI

Yaklaşık olarak her 3 kiracıdan 2'si ev kirasının beklediğinden çok fazla olduğu- nu belirtirken, beklediğim gibi diyenlerin oranı ise her 4 kişiden 1'i oldu. Kirada oturuyorum diyenlerin Türkiye genelinde ödediği aylık kira tutarının ortalaması 8.737 TL. Bu veriyi detaylı incelediğimizde İstanbul, Ankara ve İzmir aylık kira ortalaması ise 14.321 TL olarak dikkat çekti. Ev sahibi olmayanlara, 'Oturduğun ev senin olsa sen evini ne kadara kiraya verirdin?' diye sorulduğunda ise gelen yanıtların ortalaması 5.711 TL.

Arabası olan her 10 kişiden 8'i son zamlardan sonra araç kullanım sıklığını azalttığını belirtti. Arabası olmayan kişilere ise araba almama sebebini sorduğumuzda gelen yanıtlar yine ekonomik sorunları işaret ediyor. Katılımcıların %41'i kişisel ekonomik durumunun kötü olmasını sebep gösterirken, %39'u ise araba fiyatlarının çok yüksek olmasından kaynaklandığını belirtti. Her 10 kişiden 8'i birikim yapamadığını belirtirken, 2'si ise düzenli olarak birikim yapabiliyor. Aylık gelirinin, temel ihtiyaçlarını karşılayamadığını söyleyenlerin oranı yaklaşık olarak her 2 kişiden 1'i.

dokuz.jpg

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.