Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Harun A. Altuntaş

Harun A. Altuntaş

Yazar

Kadın Yazarların  Annesi'nın kızı

Gazete köşe yazarlığı, dergi yayıncılığı yapan, romanlarıyla ünlü ödüllü oyunları da bulunan yazar Emine Işınsu Öksüz'ü kaybettik. Işunsu'nun vefat haberini eşi Prof. Dr. İskender Öksüz, sosyal medya aracılığıyla "Az önce eşim Emine Işınsu'yu kaybettim" açıklamasıyla duyurdu. Başta Cumhurbaşkanı Sözcüsü İbrahim Kalın, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş olmak üzere üzüntülerini ve başsağlığı mesajları yayınlayan çok sayıda kişi oldu. Emine Işınsu Öksüz; Cumhuriyet döneminin tanınmış şair ve yazarı Halide Nusret Zorlutuna ile Tümgeneral Aziz Vecihi Zorlutuna'nın kızı olarak 17 Mayıs 1938 tarihinde Kars'ta dünyaya geldi. Ayrıca yine Türk edebiyat öğretmeni, radyo ve tiyatro oyunları yazarı, hikâye, öykü ve roman yazarı İsmet Kür de teyzesi, yine yazar Pınar Kür de yeğeni olur.

Annesi Halide Nusret Zorlutuna, Türk şair, yazar, öğretmen olarak tanınır. Hece ölçüsünde hamasi şiirleri ve konuşulan Türkçe ile yazılmış romanları vardır. 1975 yılı, Birleşmiş Milletler tarafından; Kadın Yılı olarak ilan edildiğinde; Kadınların Sosyal Hayatını İnceleme ve Araştırma Derneği tarafından düzenlenen sergi ve toplantıda kendisine; Ümmü'l-Muharrirât (Kadın Yazarların Annesi) unvanı verildi. Kadınlar Dünyası, Salon Mecmuası, Çınaraltı, Türk Kadını, Çağrı, Hilâl, Defne, Hisar dergilerinde ve Zafer, Kudret, Haber, Yeni İstanbul, Sabah, Hürriyet gazetelerinde sık sık yazıları yayınlandı. Zorlutuna, Türk edebiyatına başlıca şu romanları kazandırdı. Küller (1921), Sisli Geceler (1922), Gül'ün Babası Kim? (1939), Aşk ve Zafer (1964), Altın Karanfiller (1965), Aydınlık Kapı (1974). Hatıraları: Büyükanne (1971), Bir Devrin Romanı (1973), Benim Küçük Dostlarım (1977). Hikâyeleri: Beyaz Selvi (1945). Şiirleri: Geceden Taşan Dertler (1930), Yayla Türküsü (1943), Yurdumun Dört Bucağı (1950), Ellerim Bomboş (1967).

Zorlutuna'nın kızı olan yazar, annesi ve teyzesinden dolaylı sürekli edebiyattan söz edilen ve şiir okunan bir çevrede yetişti. Babasının askerlik görevlerinden dolayı da Sarıkamış, Şanlıurfa ve Karaman gibi yurdun çeşitli yerlerinde yaşayarak ve de değişik okullarda eğitimini sürdürerek büyüdü. Sonunda da 1957 yılında TED Ankara Koleji Vakfı Okulları'ndan mezun oldu.

Emine Işınsu, annesiyle çıkardıkları "Ayşe Dergisi" ile başlayan dergi yayıncılığının ardından ilk şiir kitabını henüz 17 yaşındayken "İki Nokta" adıyla çıkardı. Ardından Türk milliyetçilerinin o dönem elinden düşürmediği fikir ve sanat dergisi "Töre"yi 1971-1981 yılları arasında sürekli çıkardı.

"Küçük Dünya" adlı kitabından sonra da 1960'lı yıllarda yoğun bir şekilde roman yazmaya yönelen usta kalem, "Bir Yürek Satıldı" (1967), "Bir Milyon İğne" (1967) ve "Adsız Kahramanlar" (1975) oyunlarını da kaleme aldı. Öksüz'ün TRT'de radyofonik oyun olarak yayınlanan "Bir Yürek Satıldı" eseri ile "Küçük Dünya" romanı televizyon dizisi olarak TRT'de bir hayli izleyici topladı.

Birçok dergi ve gazetede de yazıları yayımlanan Işınsu'nun Kültür ve Turizm Bakanlığı başta olmak üzere Türk Edebiyatı Vakfı, Türkiye Radyo Televizyon Kurumu, Türkiye Milli Kültür Vakfı ve Türkiye Yazarlar Birliği gibi birçok kurumdan ödül almıştı. Türk Edebiyatı'na bunca eser vermiş, Türk gençlerinin yetişmesine sebep olmuş Emine Işınsu Öksüz'ü ve annesi Halide Nusret Zorlutuna'yı rahmetle anıyoruz.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları