Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Tolga Akbal

Tolga Akbal

Perde arkası

Jeffrey'nin çantasından PKK/PYD çıktı!

Hatırlarsanız...

24 Ağustos'ta BM'nin Suriye Özel Temsilcisi Geir Pedersen'in arabuluculuğunda, Suriye'de çatışan taraflar Anayasa Komitesi çalışmaları için Cenevre'de biraya gelmişti.

*******

Cenevre'de gerçekleşecek görüşmeler öncesinde, ABD 'nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey, bir grup gazeteciyle telekonferans aracılığıyla biraya gelmiş, Türkiye ile ABD arasında süren görüş ayrılıkları konusunda soruları yanıtlamış ve kritik açıklamalar yapmıştı.

******

Gazeteciler Jeffrey'e Cenevre'de gerçekleşecek görüşmelere, Türkiye'nin PKK YPG ile bağlantılı gördüğü için tavır aldığı  Suriye Demokratik Güçleri (SDG)'nin katılıp katılmayacağını ve ABD'li '"Delta Crescent Energy LLC'" şirketinin Suriye'nin kuzeyinde petrol çıkarmak için SDG (PKK/YPG) ile anlaşma imzalaması üzerine, Türkiye'nin bu anlaşmaya yönelik ABD'ye '"terörizmin finansmanı" suçlaması sorularını sormuştu...

Jeffrey de Cenevre görüşmelerinde SDG (PKK/YPG)'ye ilişkin verdiği yanıtta '"Suriye'de Anayasa Komitesi ülke genelinden seçiliyor, katılım spesifik, örgütsel bir yapıya dayanmıyor. Bunu dış güçler değil, Suriyeli muhalif guruplar belirliyor derken, Türkiye'nin "terörizmin finansmanı" suçlamasına ilişkinse, İŞİD'le mücadeleyi hedef gösterip, PKK/YPG ile anlaşma yapan şirketin özerk yapıda olduğunu ve şirketin orada İŞiD'le mücadele kapsamında milyon dolarlar harcadığını dolayısıyla anlaşmanın İŞİD'e yönelik mücadele kapsamı açısından önemle değerlendirilmesi gerektiğini savunup, bu anlaşmanın ABD açısından meşru olduğunu söylemişti.

*****

 Cenevre'deki Anayasa komitesi görüşmeleri bittikten sonra İstanbul'da Suriyeli muhalif guruplarla biraya gelen Jeffrey, ayağının tozuyla resmi temaslar için Ankara'ya gelmiş,

Ankara Esenboğa Havalimanı'nda basın mensuplarına Cenevre'den geldiğini belirterek, "Suriye meselesinde heyecan verici gelişmelerin olduğunu" söylemişti.

******

 Gazeteciler Jeffrey'e Cenevre görüşmelerinin yansıra Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, "ABD'nin NATO müttefiki Türkiye yerine, terör örgütlerinin yanında yer aldığını" belirten sözlerinin hatırlatılması üzerine Jeffrey; "Burada bulunduğum son 2 yılda bu soruyu kaç kez cevapladım. ABD Türkiye'nin çok yakın bir müttefikidir. Suriye dışında pek çok alanda bu değerimizi kanıtladık" diye cevap verirken, Suriye meselesine ilişkinse "Türkiye'nin de masada olması gerektiğini vurgularken, heyecan verici gelişmeler var" demişti.

 

Ancak...

 

ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey'nin Ankara'da basın mensuplarına verdiği bu demeçlerin üzerinden çok geçmeden, Suriye'de PKK/YPG elebaşları ile Kürt Ulusal Konseyi (ENKS) temsilcileriyle yaptığı görüşmede "Türkiye terör örgütlerine askeri askeri operasyon başlatmayacak" şeklindeki iddiası gündeme bomba gibi düştü...

Jeffrey'nin bu iddiaları yalanlamaması üzerine, Türk Dış İşleri Bakanlığı isim vermeden Jeffrey'e cevap verdi; ''PKK/YPG ile mücadelemizde ve saldırı nereden gelirse orada cevap verme kararlılığımızda bir değişiklik söz konusu olamaz''.

Türkiye'nin Jeffrey üzerinden ABD'ye verdiği mesaj, çok netti aslında.

1) PKK/YPG'ye yönelik askeri operasyon yapılmayacak iddiası külliyen yalandır!

2) Türkiye'nin terör koridoruna karşı tavrı çok nettir.

3)Türkiye'ye terör örgütleriyle mücadeleye kararlı bir şekilde devam edecektir.

****

Türkiye'nin terör örgütleri üzerinden, ABD'ye verdiği bu mesajlar diplomatik açıdan çok önemli.

Ama...

İşin garip tarafı, kamuoyunda tartışılan asıl mesele…

Neden Türkiye kanadından hiç kimse, ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi olan James Jeffrey'i, bu iddiaları yalanmadığı halde Ankara'ya çağırıp gereken soruları sorma hassasiyeti göstermediği meselesiydi aslında.

Peki, kamuoyunda tartışılan Ankara'nın Jeffrey'e yönelik sorma hassasiyeti göstermediği o sorular nelerdi derseniz?

1) Türkiye'nin Suriye'de terör örgütü olarak gördüğü PKK/YPG ve ENKS temsilcilerine karşı, ''Türkiye terör örgütlerine askeri operasyon başlatmayacak'' diye bir iddianız oldu mu?

2) Eğer bu iddianız  doğruysa, size bu sözü kim nasıl verdi, açıklar mısınız?

3) Türkiye'nin beka sorunu olarak gördüğü terör örgütü PKK/YPG'ye yönelik askeri operasyonlar, sizi neden bu kadar rahatsız etti?

4) ABD'nin müttefiki Türkiye'mi, yoksa terör örgütü PKK/YPG mi?

Bunu bize bir açıklayın! Açıklayın da bilelim.

*****

Ancak nedense kamuoyunda tartışılan bu soruları Ankara, ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi olan Jeffrey'e sormak yerine, Dış İşleri Bakanlığı tarafından isim vermeden cevap vermeklee yetindi.

*****

 

Bana sorarsanız.

•             Suriye'nin kuzeyinde, Türkiye'nin beka sorunu olarak gördüğü PKK/YPG terör koridoruna karşı, ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi olan James Jeffrey tarafından da yalanmayan bu iddialara karşı Türkiye uyanık davranmalı ve Jeffrey'i Ankara'ya çağırıp, bu soruları net bir şekilde sormalı ve cevap almalıydı.

****

Çünkü...

  Suriye'nin kuzeyinde, ABD desteğiyle "Türkiye size askeri operasyon yapmayacak" sözü alan terör örgütü PYD/PKK, bunu bir fırsata çevirip, Türkiye'ye beka sorunu oluşturulabilecek Kuzey Irak benzeri bir Kürt devleti için kolları sıvayabilir ve Suriye'nin kuzeyinde ABD eliyle oluşturulan bu terör koridoru da, Türkiye'ye  Suriye meselesinde pahalıya mal olacak olası sonuçlar doğurabilir.

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları