İYİ Partili Çelik'ten Kıbrıs Barış Harekatı mesajı

İYİ Partili Çelik'ten Kıbrıs Barış Harekatı mesajı
Kıbrıs Barış Harekatı’nın 48. Yılı nedeniyle İYİ Parti Milletvekili Ahmet Çelik bir paylaşımda bulundu.

Kıbrıs Barış Harekatı’nın 48. Yılı nedeniyle İYİ Parti Milletvekili Ahmet Çelik bir paylaşımda bulundu.

Bu yıl, şanlı Kıbrıs Barış Harekatı’nın 48. Yılı. nedeniyle İYİ Parti Milletvekili Ahmet Çelik harekatı andı.

Çelik, sosyal medya hesabından açıklama yaparak şunları söyledi:

#KıbrısBarışHarekâtı’nın 48. yıl dönümünde aziz şehitlerimizi rahmetle anıyor, gazilerimize saygı ve şükranlarımı sunuyorum. "Kıbrıs Türk''tür, Türk kalacak"

KIBRIS HAREKATI

Türkiye, İngiltere ve Yunanistan garantörlüğünde Türk ve Rum halklarının eşitliğine dayalı Kıbrıs Cumhuriyeti 1960 yılında kuruldu. Kıbrıslı Rum silahlı örgütü EOKA, 1963''ten 1974'' e kadar saldırılar düzenleyerek, Kıbrıs Türklerini ülke yönetiminden uzaklaştırdı. Adayı Yunanistan''a bağlama hedefine ulaşmak isteyen Rumların Kıbrıslı Türklere karşı zulmü artarak devam etti. Garantör ülke olan İngiltere ile Cenevre''de yapılan ortak müdahale görüşmelerinden bir sonuç çıkmayınca Dışişleri Bakanı Turan Güneş''in dönemin Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Bülent Ecevit döneminde Kıbrıs Adası''nda yaşayan Türklerin uğradığı baskı ve zulmü ortadan kaldırmak amacıyla Türk Silahlı Kuvvetleri''nce (TSK) 20 Temmuz 1974''te Kıbrıs Harekatı başlatıldı.

Kıbrıs Barış Harekâtı sonunda tarafların kayıpları şöyleydi: Türk Silahlı Kuvvetleri''nden 415 Kara, 65 Deniz, 5 Hava, 13 Jandarma olmak üzere toplam: 498 ölü ve 1.200 yaralı vermiştir. Kıbrıs Türk tarafı ise, 70 mücahit ölü, 270 sivil ölü, 1,000 yaralı.Kıbrıs Türkleri genel olarak 1672 ölü ve binlerce yaralı vermiştir. Rumlar ve Yunanlar ise 4 bin ölü, 12 bin yaralı vermiştir

Savaşın dışında olmasına rağmen BM Barış Gücü askerleri de kayıp vermişti: 3 Avusturyalı asker ölmüş, 24 Avusturyalı, 17 Finlandiyalı, 4 İngiliz ve 3 Kanadalı asker de yaralanmıştı.

1975 yılında Kıbrıs Türk Federe Devleti, 15 Kasım 1983''te ise Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti kurulmuştur.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.