İYİ Parti’den Süleyman Soylu’ya çok kritik İskilipli Atıf sorusu

İYİ Parti’den Süleyman Soylu’ya çok kritik İskilipli Atıf sorusu
Vatana ihanetten 1926 yılında idam edilen İskilipli Atıf, Çorum Valisi, milletvekili ve belediye başkanlarının katılımıyla bu yılda anılmıştı.

İYİ Parti’den Süleyman Soylu’ya çok kritik İskilipli Atıf sorusu

4 Şubat 1926 yılında "Anayasayı Tağyir" suçlundan idam edilen İskilipli Atıf'ın anmasına Çorum Valisi Mustafa Çiftçi, AKP Çorum Milletvekili Erol Kavuncu, Çorum Belediye Başkanı Halil İbrahim Aşgın, Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Osman Öztürk, İskilipli Atıf'ın torunları ile bazı aile yakınları katılmıştı.

İYİ PARTİ’DEN SORU ÖNERGESİ

İYİ Parti İstanbul Milletvekili Hayrettin Nuhoğlu; Samsun Atatürk Anıtı'na yapılan saldırı ile birlikte Çorum’da gerçekleştirilen ve Vali, Belediye Başkanı, Rektör ve çok sayıda AKP yöneticisi ve Milletvekilinin katıldığı İskilipli Atıf'ı anma töreniyle ilgili olarak İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından cevaplanmak üzere TBMM'ye soru önergesi verdi.

Hayrettin Nuhoğlu'nun imzasını  taşıyan önerge şöyle;

3 Şubat 2022’de Samsun’da meydana gelen olayda Atatürk’ün Kurtuluş Savaşını başlatmasını sembolize eden anıta yapılan saldırıda, önceden planlandığı gibi halat bağlanarak araçla çekilmek suretiyle yıkılmak istenmiş fakat başarılı olunamamıştır.

4 Şubat 2022’de ise İskilipli Atıf’ın Çorum’un İskilip ilçesinde bulunan mezarı başında aile yakınları tarafından yapılan anma toplantısına Çorum Valisi, Çorum Belediye Başkanı ve Hitit Üniversitesi Rektörü başta olmak üzere çok sayıda AKP yöneticisi ve milletvekili katılmıştır.

Bu bilgiler kapsamında;

1). Önceden planlandığı anlaşılan Samsun’daki olayla Çorum’daki anma toplantısının ilişkili olabileceği ihtimali soruşturma kapsamında değerlendirilmekte midir?

2). İskilipli Atıf’ın ailesi tarafından anılmasına engel yoktur; ancak devlet erkanının katılmış olmasına imkân sağlayan bir af çıkarılmış mıdır ve iade-i itibar yapılmış mıdır?

3). Çorum’daki toplantıda Kurtuluş Savaşı’na karşı çıkarak Milli Mücadele Dönemi’nde başkanı olduğu Teali İslam Cemiyeti bildirilerinden ve halkı isyan ve ilticaya teşvik etmek ve anayasayı tağyir suçundan dolayı vatan hainliği suçlamasıyla yargılanarak idam edilen kişinin anma toplantısına katılan devlet yetkilileri hakkında soruşturma başlatılmış mıdır? Başlatılmadıysa başlatmayı düşünüyor musunuz?

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.