Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Şahin ŞİMŞEK

Şahin ŞİMŞEK

MERCEK

İstanbul Fethi'nin 586.yıldönümü

İstanbul'un 586. fetih yıl dönümünü kutladık. Bu kutlamada muhakkak bu fethin gerçekleşmesinde emeği olan birçok adsız kahramanların, komutanların, askerlerin mücadelesi, Allah dostlarının duasının olduğunu kimse göz ardı edemez. Bir çok Osmanlı Padişahı Peygamber Efendimizin İstanbul'u fetih müjdesine mazhar olmak için bir çok girişimde bulunmuş ama,  9 yaşında hafız olmuş, 14 yaşında tahta geçip 20 yaşında padişahlık unvanı verilmiş, 21 yaşındaki Fatih Sultan Mehmet Han nail olmuştur. Ne mutlu o muhteşem sultana Peygamberimizin "Kostantiniyye (İstanbul) mutlaka fethedilecektir. Onu fetheden komutan ne güzel komutan, o ordu ne güzel ordudur" mübarek sözüne layık olmuş. Hak gelmiş batıl zail olmuş ve Doğu Roma Bizans İmparatorluğuna son verilmişti.

Orta Çağ kapanmış yeni bir çağ açılmıştır. 54 gün süren kuşatmada gemileri karadan yürütüp Haliç'e indirdikten sonra İstanbul surlarına şahadete susamış  Ulubatlı Hasan sancağı diktikten sonra fetih gerçekleşir. Ben kısaca Fatih'in biyografisini sizinle paylaşmak istedim.

Osmanlı İmparatorluğunun 7. padişahı olan 2. Mehmet, 30 Mart 1432'de Edirne'de doğdu. Babası Sultan 2. Murad, annesi Huma Hatundur. Tarih kitaplarında anlatılanlara göre uzun boylu, adaleli, kuvvetli bir yapıya sahipmiş. Devrin en büyük alimlerinden çok iyi eğitim görmüştür. Yedi dil bildiği söylenir. Bilgin, şair ve sanatkarları meclisinde  toplar onlarla sohbet edip  tercübelerinden yararlanırdı. Devlet meselelerinde hemen her konuda istişare eder hocası Akşemsettin hazretlerine çok saygı ve hürmet edermiş.  İstanbul'un fethi gecikince Sultan Fatih hocasının  çadırına girer ve "Fetih neden gerçekleşmiyor acaba nerede hata yapıyoruz neden olmuyor bunun hikmetini öğrenmek istiyorum" der. Hocası Bizanslıların kale surlarından Rum ateşi saldırıları neticesi çok fazla askerin şehit olmalarına üzüldüğünden dolayı Sultan'a geri çekilmesi için telkinde bulunuyor. Fatih asla bunu kabul etmez ve ardından hocası Akşemsettin'e o meşhur  "Ya İstanbul beni alacak ya da ben İstanbul'u" diyerek çadırdan hışımla çıkar. Hocası Akşemsettin, talebesinin bu kutlu yoldan asla vazgeçmeyeceğini geri çekilmeyeceğini kesin olarak anlıyor ve seccadeyi serip secdeye varıp fethin gerçekleşmesi için saatlerce hatta sabaha kadar ağlayarak Rabbimize yalvarıp yakarıyor. Bu muhteşem dua ve azim sayesinde sabahleyin fetih gerçekleşiyor.

Fatih Sultan Mehmet gayet soğukkanlı ve cesurdu. Eşsiz bir komutan ve iyi bir idareciydi. Okumayı çok severdi. Farsça ve Arapçadan çevrilmiş felsefi eserler okurdu. 1466 yılında Batlamyos haritasını yeniden tercüme ettirip haritadaki adaları Arap harfleriyle yazdırmıştır. Bilimsel sorunlarda hangi dine ve mezhebe bağlı olursa olsun ayırım yapmaksızın  bilginleri korur onlara eserler yazdırırdı. Bilime büyük önem veren Fatih Sultan Mehmet yabancı ülkelerdeki büyük bilginleri İstanbul'a getirtti. Nitekim astronomi bilgini Ali Kuşcu kendi döneminde İstanbul'a geldi. Ressam Bellini'yi İstanbula davet ederek kendi resmini ona yaptırdı. Fatih Sultan Mehmet 1481 yılına kadar hükümdarlık yaptı. Yirmi beş sefere katıldı. Temkinli ve verdiği kararları kesinlikle uygulayan bir kişiliği vardı. Fatih Sultan Mehmed, nikris hastalığından dolayı 3 Mayıs 1481 günü Maltepe'de vefat etti. Fatih Camisi yanındaki türbeye defnedildi.

Allah'a emanet olun.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları