İstanbul barajlarında azalmalar dikkat çekti! İSKİ barajlardaki oranları tek tek sıraladı

İstanbul barajlarında azalmalar dikkat çekti! İSKİ barajlardaki oranları tek tek sıraladı
İstanbul barajlarındaki doluluk oranları dikkat çekiyor. Geçtiğimiz dönemde fazla yağış almayan İstanbul barajlarındaki görüntüler tedirgin ediyor. İşte İSKİ'nin yayımladığı baraj doluluk oranları...

Son dönemlerde yağışların azalmasıyla birlikte, birçok baraj ve göl kay kaybederken, her geçen gün çekilen barajlar ve göller, tedirgin etmeye devam ediyor.

Geçtiğimiz kış ayı döneminde fazla yağış almayan yurt geneli ve İstanbul, önümüzdeki dönemlere ilişkin vatandaşı tedirgin etti. Yaz aylarının nasıl geçeceği ve barajların nasıl olacağı konusu internette araştırılmaya başlandı.
 
İstanbul''da kış ayı içerisinde yeterince kar yağışı olmadığı için barajlarda doluluk oranında azalmalar meydana geldi. İSKİ, İstanbul''da ki barajların son durumuna ilişkin verileri paylaştı. İşte detaylar...
 
İstanbul''da kış beklenenden daha az sürdü. Haliyle bu durum barajlardaki doluluk oranını etkiledi. Şubat ve Mart aylarında beklenen yağmur da yağmayınca İstanbul barajları alarm vermeye başladı.

İSKİ, İstanbul''da ki barajların son durumuna ilişkin verileri paylaştı. İşte detaylar...

ALİBEY BARAJI

İSKİ raporlarında yer alan bilgiye göre İstanbul’daki Alibey Barajı’nın doluluk oranı yüzde 10,65! Yılbaşından bu yana doluluk oranı yaklaşık bu seviyelerde seyrediyor. Şu anda bu barajdaki su miktarı 3.64 milyon metreküp! 2022 yılının Mart ayında ise Alibey Barajı’ndaki su miktarı bugünün neredeyse 7 katı! Geçtiğimiz yıl Alibey Barajı’ndaki doluluk oranı tam yüzde 78.29!

BÜYÜKÇEKMECE BARAJI

Toplam kapasitesi yaklaşık 149 milyon metreküp olan Büyükçekmece Barajı’nda 14 Mart itibariyle 45,59 milyon metreküp su var! Bugün itibariyle Büyükçekmece Barajı’nın doluluk oranı yüzde 30.61! Öte yandan geçtiğimiz yıl Mart ayında Büyükçekmece Barajı’nın doluluk oranı yüzde 94.45’ti! Yani bugünkü oranının neredeyse 3 katıydı! Kuraklık Büyükçekmece Barajı’ndaki su oranını da son yılların en düşük seviyesine geriletti.

DARLIK BARAJI

İstanbul’un su ihtiyacını karşılayan Darlık Barajı’nda 2022 yılına göre yüzde 60’a yakın bir kayıp söz konusu. İSKİ’nin internet sitesinde yer alan verilere göre geçen yıl Mart ayında yüzde 100’ü dolu olan Darlık Barajı’nda bugün doluluk oranı yüzde 41. Darlık Barajı’ndaki doluluk seviyesi son 8 yılın en düşük seviyesine gelmiş durumda.

ELMALI BARAJI

İstanbul Beykoz’da bulunan Elmalı Barajı da yaşanan kuraklıktan nasibini alan barajlardan. Bugün yüzde 32.86’lık doluluk oranına sahip olan baraj 2022 yılının aynı ayında yüzde 96.56’lık doluluk oranına sahipti! Mart ayı içerisinde neredeyse her gün su oranı düşen Elmalı Barajı’nda şu anda 3.16 milyon metreküp su bulunuyor.

ISTRANCA BARAJI

Mart ayı başından itibaren doluluk oranı gerileyen Istranca Barajı’nda doluluk oranı yüzde 27.07’ye kadar düşmüş durumda. Toplam su kapasitesi 6.23 milyon metreküp olan Istranca Barajı’nda şu anda 1.5 milyon metreküp su bulunuyor. Geçtiğimiz yıl Mart ayında yüzde 100’lük doluluk oranına sahip olan baraj 14 Mart 2023 itibariyle sadece yüzde 24’lük doluluk oranına sahip. Kurak geçen kış ve sonrasında beklenen yağmurun yağmaması Istranca Barajı’nı da vurdu!

ÖMERLİ BARAJI

Mega kent İstanbul’un en büyük barajlarından biri olan Ömerli’de de kapasite düşmüş görünüyor. Ancak buradaki düşüş diğer barajlarla kıyaslandığında daha az. İSKİ verilerine göre 14 Mart 2023 itibariyle Ömerli Barajı’ndaki doluluk oranı Mart ayı içinde az da olsa arttı ve yüzde 52.27 seviyesine geldi. Toplam kapasitesi 235.37 milyon metreküp olan barajdaki su miktarı şu anda 123 milyon metreküp. Geçtiğimiz yıl Mart ayında Ömerli Barajı’nın doluluk oranı yüzde 91.66’ydı.


PABUÇDERE BARAJI

Geçtiğimiz yıl yüzde 94.19 oranında doluluğa sahip olan Papuçdere Barajı’nda 14 Mart 2023 itibariyle yüzde 7.64’lük doluluk var. 58 milyon metreküp su kapasitesine sahip barajda şu anda 4.47 milyon metreküp su bulunmakta.

SAZLIDERE BARAJI

İstanbul Avrupa Yakası’nda yer alan Sazlıdere Barajı’nda da kuraklık yüzünden su miktarı gerilemiş durumda. Doluluk oranı yüzde 33 olan Sazlıdere Barajı’nın toplam su kapasitesi 88 milyon metreküp. Geçtiğimiz yıl Mart ayında Sazlıdere Barajı’nın doluluk oranı yüzde 57.75’ti.

TERKOS BARAJI

İstanbul’un kuzeybatısında yer alan Terkos Barajı kuraklıktan nasibini alan barajlarımızdan biri. 162 milyon metreküp su kapasitesine sahip baraj Mart ayında yüzde 31 doluluk oranına sahip. 2022 Mart ayında Terkos Barajı’nın doluluk oranı yüzde 81.17’ydi.!

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.