Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Şahin ŞİMŞEK

Şahin ŞİMŞEK

MERCEK

İslam hukukunda sigaranın hükmü

Hoca Çelebi olarak bilinen Ebussuud Efendi, Osmanlı Devleti döneminde şeyhülislamlık yapmış bilgin bir insandır. Çorum'un İskilip ilçesinde 30 Aralık 1491 tarihinde dünyaya geldi. Amerika kıtasının keşfinden sonra tütün denilen illet keşfolunup bütün dünyayı saran tütün iptilâsı üzerine şu sözleri kaleme almıştır.

Bir acayip bid'at gelmiş cihana, Aman ha değmesin ehl-i îmana!

Duhan diye isim vermişler ona, Tütsü verir çıksın diye îmana!

Bazı imamlar nûş edip içerler, İçip de mihraba niçin geçerler?

Melekler istikrâh edip kaçarlar, Şikâyet ederler varıp Rahmân'a

Enbiyâdan hiçbir kimse içmedi, İçin diye tembih dahî etmedi

Seleften hiç kimse alıp-satmadı, Ticareti haramdır bezirgâna...

 

*

Kötülüğü, sıhhate zararı henüz yeterince bilinmeyip, hükmü verilmediğinden sigaraya alışmış hem de çok sigara içen bir zat olan Şeyh Altıparmak'ın eline bu manzûme ulaşınca, manzûmenin yazılı olduğu kâğıdı çevirmiş o da şunu yazmış:

"Ey tütüne haramdır diyen ahmak, niçin haram olsun bir yeşil yaprak? Tütün yetiştirmedi mi bu mukaddes toprak? Haram olsaydı içer miydi Şeyh Altıparmak"! Ve bunu özel bir postayla göndermiş. O gece Şeyh Altıparmak bir rüya görmüş. Rüyasında kıyâmet kopmuş, hesaplar görülmüş, Şeyh Altıparmak da cennete girmeye hak kazananlar arasında cennete girmiş. Kendisine yerini göstermişler, mükemmel ikramlar, taht ve koltuklar hazır. Geçmiş oturmuş. Tiryakilerin canı iki yerde çok sigara istermiş. Biri; çok sıkıntılı anlarda diğeri çok huzurlu anlarda. Altıparmak  da cennete varıp oturunca canı sigara istemiş. Hemen cebinden tabakasını çıkarmış sigarayı sarmış, ağzına götürmüş, fakat yakmak için ateş yok. Etraftakilere sormuş:

"-Bunu yakacağım, ateş yok mu?"

"-Yâ şeyh! Biliyorsun burası cennet, cennette ateş olmaz. Bunu tutuşturmak istiyorsan, bu yoldan cehenneme gidiver!"

O an sigara içme arzusu öyle bastırmış ki, Altıparmak elinde sigarası cennetten çıkmış ve cehennemde sigarayı yakıp tekrar cennetin kapısına yönelmiş. Yine o çok özlediği dumanlar içerisinde cennetin kapısına varmış, bakmış ki, kapı kapanmış. Kapıyı vurmuş. İçeriden seslenmişler:

"-Kim o?"

"-Ben Şeyh Altıparmak! Ben cennetlikler arasındayım! Açın kapıyı!"

"-Ne istiyorsun?"

"-Yerime geçmek istiyorum."

"-Yâ Şeyh eğer cennete girmek istiyorsan, at ağzındaki ateşi, çünkü cennet ateş yeri değil!"

Şeyh Altıparmak bu cevabın sıkıntısı ile kan-ter içerisinde uykusundan uyanmış hemen abdest almış. Yetmiş defa tövbe secdesine kapanıp "Tövbe yâ Rabbi, tövbe yâ Rabbi!" diye istiğfar etmiş, ondan sonra da; "Hâlda hâldaşım, sinde sindaşım, tarikatta yoldaşım, dünya ve âhirette kardaşım Ebussuud Efendi'ye" diye başlayan bir mektup yazmış.

Mektubunda; "Size gönderdiğim berbat-nâmeden dolayı sizden özür diliyor, affınızı istirham ediyorum." diye bu büyük âlimden bağışlanmasını dilemiş. Bu olaydan sonra Şeyh Altıparmak bir daha sigara içmediği gibi mürîtlerini de sigaradan men etmiş…

Sigara konusu gerek sünnette gerekse Kur'ân-ı Kerim'de yer almaz. Çünkü Kur'an'ın indiği zaman sigara denen bir şey yoktu. Sigara XV. asırdan sonra ortaya çıkmıştır.İslam'ın temel kaynaklarında adı geçmeyen bir şeyin hükmünü anlamak için İslam'ın bazı genel kuralları vardır. Bunlardan birisi şudur:

"Eşyada aslolan, ibahadır."

Yani, her şey insanlar için yaratılmıştır. Bazı şeylerin ise haram olduğu açıklanmış, böylece hükmü bildirilmeyen şeyler de helal olarak kalmıştır, demektir.

Bir diğeri de şudur:

"Temiz ve güzel olan şeyler helaldir, pis ve zararlı şeyler ise haramdır."

Bu iki genel kural beraberce düşünüldüğü zaman sigara için karşımıza şöyle bir sonuç çıkar: Sigara hakkında kaynaklarda bir şey söylenmediğine göre, onun hakkında hüküm verebilmemiz için onun pis ve zararlı olup olmadığına bakmalıyız. Eğer onun pis ve zararlı olduğunu söyleyebileceğimiz özellikleri varsa haram olduğuna yoksa, helal olduğuna hükmetmeliyiz.

İşte bu metodik anlayış sebebiyle tarihte bazı İslam alimleri sigaranın helal/mubah olduğu hükmüne varmışlardır. Çünkü, demişlerdir, biz sigaranın bir zararını görmüş değiliz, şu halde onun haram olduğunu söyleyemeyiz. Eğer bir gün zararlı olduğu ortaya çıkarsa biz de ona göre hüküm veririz. Oysa bu gün sigaranın yüzlerce zehir içerdiğini, pek çok hastalığın sebebi olduğunu, içenlerin sadece kendilerine değil içmeyenlere dahi zarar verdiklerini bilim kesin olarak ortaya koymuştur.

Selam ve dua ile.

Kalın sağlıcakla...

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları