İlklerin maratonu

İstanbul dünyanın gözbebeği.

Her yıl kıtalararası maratona sahne olmakta.

Yıllar önce başlatılan bir gelenek koronaya ve tüm engellere rağmen yaşatıldı.

İstanbul Maratonu'ndan bahsediyorum.

Bu maratonda ilkler yaşandı. Daha önceleri Asya'dan Avrupa'ya yapılan yarış bu kez Avrupa'dan Asya'ya koşuldu.

 

Asya'dan da geri dönüş yapıldı.

Böylece bir başka ilk daha yaşandı.

Köprü iki kez geçilmiş oldu.

Ve son olarak klasmana giremedik.

Türk sporcular ilk defa kapsam dışı kaldı...

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin verdiği bilgiye göre N Kolay 42. İstanbul Maratonu'nda klasman şöyle gerçekleşti:

N Kolay 42. İstanbul Maratonu'nda Erkekler kategorisinde Kenyalı atlet Bernard Cheruiyot Sang 02:11:49'luk derecesiyle ipi göğüsleyen isim olurken, Kenyalı atlet Felix Kimutai 02:12:00'lık derecesiyle yarışı ikinci sırada tamamladı. Etiyopyalı atlet Zewudu Hailu Bekele ise 02:12:23,2lük derecesi ile üçüncülük kürsüsüne çıktı. Kadınlar kategorisinde ise Kenyalı atlet Diana Chemtai Kipyogei 02:22:06'lk derecesi ile ipi göğüsleyen isim olurken, Etiyopyalı atlet Hiwot Gebrekidan Gebremaryam 02:24:30'luk derecesi ile ikincilik kürsüsüne, Etiyopyalı atlet Tigist Memuye Gebeyahu ise 02:37:52' lik derecesi ile üçüncülük kürsüsüne çıktı.

 

Geniş katılımlı start

 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraki Spor İstanbul tarafından bu yıl ilk kez N Kolay'ın isim sponsorluğunda düzenlenen N Kolay 42. İstanbul Maratonu startını, İstanbul Vali Yardımcısı Niyazi Erten, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, CHP İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, İBB Genel Sekreteri Can Akın Çağlar, İBB Başkan Danışmanı Ertan Yıldız, İstanbul Gençlik ve Spor İl Müdürü Burhanettin Hacıcaferoğlu, Gençlik ve Spor Bakanlığı Spor Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Murat Kocakaya, Spor İstanbul Genel Müdürü İ. Renay Onur, Türkiye Atletizm Federasyonu Başkanı Fatih Çintimar,  İBBSK Başkanı Fatih Keleş, İBBSK Genel Sekreteri Erdem Aslanoğlu, İBB Gençlik ve Spor Müdürü İlker Öztürk ve Aktif Bank Genel Müdürü Serdar Sümer birlikte verdi. Geçmiş yıllardan farklı olarak bu yıl pandemi önlemleri kapsamında Yenikapı'dan start alan koşuda, tarihinde ilk kez Avrupa'dan Asya istikametine doğru koşuldu. Organizasyon ilk olarak 08.45'te paten yarışı startı ile başladı. 5 dk sonra tekerlekli sandalye kategorisi ve ardından saat 09.00 da ise elit atletlerin yer aldığı 42km'lik maraton start aldı.

 

Kademeli olarak start verildi

 

Başlangıç noktasında 3'er metre aralıklarla 4'er kişi 5 saniye arayla kademeli olarak start alırken bekleme alanında yapılan düzenlemelerle sosyal mesafe kurallarına uyularak sporcuların güvenli bir ortamda yarışı tamamlamaları sağlandı. Sosyal mesafe kurallarına uygun olarak gerçekleştirilen maratonda atletler için 20, 200 ve 1000. metrelerde maskelerini çıkarmaları için müsaade edildi. Yarışta her yıl olduğu gibi Tekerlekli Sandalye kategorisi de start aldı. Geçtiğimiz yıl ilk kez koşuya dahil olan Patenciler de bu yıl yine renkli görüntüler yarattı.

 

Tek başına bizimle koş

 

Covid-19 maratonda bir de sanal koşu ortaya çıkardı. Sanal koşu, 7-8 Kasım tarihlerinde "Tek başına bizimle koş!" sloganıyla 5K, 10K ve 15K kategorilerinde Adidas'ın desteklediği Sweaters uygulaması üzerinden gerçekleştirildi. Türkiye'nin dört bir yanından ve dünyanın çeşitli noktalarından 10.000'i bulan sporseverin katılımı eşliğinde Türkiye'nin en kapsamlı sanal koşusu düzenlendi. Sanal koşuya kayıt yaptıran tüm koşuculara madalya ve tişörtleri koşu öncesinde ulaştırılmıştı. İstanbul Maratonu'nun renklerinden biri olan sanal koşu sayesinde 'N Kolay İstanbul Maratonu'nun tanıtımı farklı ülke ve şehirlerde de yapılmış oldu.

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları