İklim değişikliği Fırat ve Dicle’yi vurdu

İklim değişikliği Fırat ve Dicle’yi vurdu
Dünyanın dört bir yanında etkili olan ve Güneydoğu’yu da etkisi altına alan kuraklık, Dicle ve Fırat havzasında da baş gösterdi.

Haber Global’den Mert İnan’ın aktardığına göre; kuraklık Güneydoğu’yu etkisi altına alıyor. İklim değişikliğine bağlı kuraklığın oluştuğu nehirler üzerindeki barajların elektrik üretim kapasitesi de azaldı.

YAĞIŞLAR AZALDI

İstanbul için sıklıkla konuşulan kuraklık sorunu Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde de görülmeye başladı. Başta Marmara ve Ege Bölgesi’nde kendisini hissettiren iklim değişikliği ve kuraklığın izleri Fırat-Dicle havzalarında da görülüyor.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde 33.8 mm olması gereken yağış miktarının Ekim ayında 20.8 mm olarak ölçülmesi büyük bir sorunu ifade ediyor. Bölgedeki yağışların yüzde 38 oranında azaldığı görülüyor. Bu da kuraklık sorununu tüm çıplaklığıyla gözler önüne seriyor.

YAĞIŞTA DÜŞÜŞ KAYDEDİLDİ

Kilometrekareye düşen yağış miktarına göre değerlendirildiğinde bölgede 1991-2020 yılları arasında 533.9 kilogram yağışın düştüğü belirtilirken, geçen yıl bu rakamlar 300 kilogramın altında bildirildi. Bu yıl kilometrekareye düşen yağış miktarlarında yine artış olmadı.

firat-dicle.jpg

ELEKTRİK ÜRETİMİNDE CİDDİ AZALMA

Su Politikaları Derneği tarafından hazırlanan raporun içeriğine göre Atatürk, Keban ve Karakaya barajlarının ürettiği elektrik miktarı 30 yıl içinde yüzde 25 oranında azaldı.

Ayrıca rapora göre Türkiye’de hidroelektrik enerjisi beşte birini üreten Fırat Nehri’nin barajlarında bu oran düşmeye devam ediyor ve üretim kapasitesinin altında seyrediyor. Atatürk Barajı, enerji üretiminde en fazla düşüş yaşayan baraj olarak raporlandı ve üretim kapasitesinin yüzde 45 altında kaldığı aktarıldı.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.