İçki ve sigaradan korunmanın önemi

İçki ve uyuşturucu maddelerin vücuttaki tüm organlara zarar verdiği herkes tarafından bilinmektedir. Sağlık Bakanlığı'da reklam ve diğer çalışmalarla halkımızı bu konuda sık sık uyarmaktadır.

Uzmanlara göre, merakla başlayan bu kötü alışkanlıklar insanı hayat boyunca yıpratmakta, sosyal hayatını mahvetmektedir. Ayrıca birçok hastalığa neden olmaktadır. Sigaranın kansere yol açtığı bilinmektedir. Sigara ayrıca, akciğer, ağız, pankreas olmak üzere birçok kanser türünün en önemli sebebidir. Vücudun insülin salgılamasını yok ederek şeker hastalığına neden olmaktadır.

Sigara içen kadınlarda ise beklenenden 5-10 yıl daha erken menopoz görülebilmektedir. Bu, kemiklerin erken erimesine yol açar. Sigara içen kadınların içmeyenlere göre dört kat daha fazla rahim kanserine yakalanma riski taşıdığı uzmanlarca belirtilmektedir. Uzmanlara göre, sigara ayrıca, kan basıncının artışına, solunum yetersizliği, kanda pıhtılaşma eğilimine, iyi kolesterol seviyesinin düşmesine, damar sertliğine yol açarak kalp sağlığını tehdit etmektedir. Alkol ise bunu daha da tetiklemektedir. Alkolün fazla tüketimi sağlıklı düşünmeye engel olmakta, sinir hücrelerine zarar vermektedir. Çünkü bu hücreler alkole karşı hassas olup zamanla zedelenerek el titremeleri, tik ve felce neden olabilir. Aşırı tüketim fiziksel sağlığın bozulmasını da yol açar. Böbrek iltihapları, bağırsak ishali, mide hastalıkları gastrit ve ülser beraberinde gelebilir. Alkol ayrıca, ağız kuruluğuna yol açtığı için kesinlikle kullanılmaması gereken bir içecek olarak gösterilmektedir. Sigara ve alkolün fiziksel sağlığın yanında ruhsal sağlığı da olumsuz etkilediğini belirten uzmanlar, yaş kaç olursa olsun sigara ve alkolü bırakmanın yararlı olacağını ifade ediyor. Bir atasözümüz gibi: "Zararın neresinden dönülürse kârdır."

Sigara ve alkolü bırakmakta zorlanılıyorsa doktora başvurmak tavsiye ediliyor. Yeşilay'da alkol ve sigaranın zararları konusunda yaptığı açıklamalarla bizi uyarmaktadır.

Kendinize iyi bakın

Güzel ve sağlıklı günler dilerim.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları