Hem engelliye hem de yakınına destek

Hem engelliye hem de yakınına destek
Devlet, engellilere ve engelli yakınına destek veriyor. İşte detaylar….

Hem engellilere hem de engelli yakınına devlet maaş desteği veriyor. Bir haneye 5 bin 176 liraya varan ödeme girebiliyor. Ayrıca 18 yaşından küçüklerin yakınlarına da aylık bin 226 lira ödeme yapılıyor.

Yüzde 40-69 engeli olanlara aylık bin 226 lira 69 kuruş, yüzde 70 ve üzeri engeli olanlara da bin 840 lira 4 kuruş ödeme yapılıyor. Evde engelli yakınına bakanlara ise aylık 3 bin 336 lira 3 kuruş ödeniyor.

ŞARTLAR

Bu maaşı olmak için engellinin 18 yaşından büyük, 65 yanından küçük olması, 65 yaşından büyük olması halinde en az yüzde 70 oranında engelinin bulunması, hanedeki kişi başına düşen gelirin bin 833 lira 45 kuruşun altında olması gerekiyor.

Nafaka bağlanan, sigortalı olarak çalışan veya Sosyal Güvenlik Kurumu''ndan (SGK) gelir veya aylık alan engelliler aylık alamıyor.

Evde bakım parasından yararlanmak için ise sağlık raporunda engel oranının yüzde 50 ve üzerinde olarak belirtilmesi, ayrıca ''ağır engelli'' ibaresinin yer alması isteniyor.

YAKINA DA DESTEK

18 yaş altı engelliler için ise engelli yakını aylığı uygulaması bulunuyor. Bu aylık, aynı hanede ikamet etmek şartıyla fiilen bakımını gerçekleştirdiği, 18 yaşından küçük, özel gereksinim düzeyi en az hafif düzeyde olan veya yüzde 40 ve üzeri engelli olan yakını bulunanlara veriliyor. Hanede kişi başına düşen gelirin de bin 833 lira 45 kuruşun altında olması gerekiyor. Bu aylığın tutarı ise bin 226 lira 69 kuruş.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.